Systerbolagen Turistrådet Västsverige och Film i Väst fortsätter samarbetet kring filmen i Skandinaviens ledande filmregion, Västra Götaland. Turistrådet Västsverige presenterar i samband med kampanjen Kulturhöst i Västsverige tre stora svenska filmer inspelade i regionen och samproducerade med Film i Väst. Alla har höstpremiär 2024 och det går att vinna biobiljetter.

De tre storfilmerna är:

Nova och Alice av Emma Bucht, biopremiär 13 september
Två omaka artister tvingas motvilligt ut på gemensam turné av sin manager. Alice är den etablerade stjärnan som har en stor publik men aldrig skrivit en egen låt, vars lyskraft lätt börjat sina. Nova är den nya, kreddiga artisten vars karriär pekar spikrakt uppåt, men hennes liv utanför scenen är kaotiskt.
Rollista: i huvudrollerna ser vi Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund och i övriga roller bland andra Johan Rheborg och Adam Pålsson
Lokala inspelningsplatser: Göteborg, Partille, Alingsås, Ulricehamn, Lerum, Mölndal

LasseMajas Detektivbyrå: Maskoten som försvann av Tina Mackic, biopremiär 18 oktober
En sen kväll skadas Polismästaren under mystiska omständigheter, när han över inför de stundande Vallebyspelen. När Lasse och Maja utreder så upptäcker de en kuslig koppling till en gammal myt om en hämndlysten maskot, som sägs hemsöka hallen. Kan det stämma att maskoten återvänt för att se till att ingen annan får tävla i spelen?
Rollista: Lasse och Maja spelas av Mario Mustafa och Elma Säterhagen-Lekander och Henrik Hjelt återvänder i rollen som polismästare
Lokala inspelningsplatser: Göteborg och Alingsås

Den svenska torpeden av Frida Kempff, biopremiär 15 november
Sommaren 1939. Krigsutbrottet i Europa kryper allt närmare men Sally Bauer, en 30-årig ensamstående mamma, kan inte slita sig från havet och sin längtan efter att få korsa Engelska kanalen. För att nå sin dröm måste hon trotsa både sin familj, samhällets förväntningar och samtidigt riskera att förlora sin unga son.
Rollista: i huvudrollen som Sally Bauer syns Josefin Neldén, och i övriga roller bland andra Mikkel Boe Følsgaard, Lisa Carlehed, Arthur Sörbring, Gunnel Fred och Cecilia Milocco.
Lokala inspelningsplatser: Trollhättan

Film och bio i Västsverige (vastsverige.com)

I Västsverige finns ett 60-tal biografer, från de stora biopalatsen ner till de föreningsdrivna. Många av dem är en upplevelse i sig att se film i. Folkets hus i Ulricehamn har utnämnts till Sveriges vackraste. Biograf Stjärnan i Nossebro har rötter från 1920-talet. Sveriges minsta biograf ligger i Tollered, i Lerums kommun. Här kan du själv välja vilken film du vill se.

Här kan du läsa mer om biograferna, festivalerna, Fun facts och inspelningsplatser att besöka.

Turistrådet Västsverige och Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen.