Laddar Evenemang

Monica Mazzitelli från Wift Sverige kommer att samtala med Astrid Askberger om hennes skapande, de kommer att visa och prata om:

  • Kontraktet (2008), 23 min
  • Livet. Kollektivet (2017), 3 min
  • Jag var också med (2018), 7 min
  • Bröd och rättvisa (2018), 13 min
  • Pussyhats och vårt dåliga samvete (2018), 11 min
  • Väggen (2019), 4 min

Fika i pausen. Gratis inträde.
Anmälan senast 12 november kl. 17:00 på eventet.

Astrid Askberger är dokumentärfilmare. Hon väljer ofta angelägna ämnen av politisk eller filosofisk karaktär. Filmerna är sprungna ur en genuin nyfikenhet på människors olikheter och kamper och präglas av ett nära och personligt tilltal.

Långfilmsdokumentären Gretas guide till galaxen handlar om att våga stanna, våga bryta upp. Och om amerikanska Greta som lever i ett alternativt USA. Filmen tog 14 år att spela in, hade sin världspremiär på Göteborg Film Festival 2016 och fick biodistribution via Folkets bio.

2018 gjorde Astrid kortfilmen Jag var också med, om tre personer som alla gjort något konkret politiskt. I kontrast till dessa berättelser ställer hon sig själv och sin egen politiska uppväxt. Filmen hade premiär på Göteborg Film Festival, distribuerades av Folkets bio och visades på SVT.

Senaste kortfilmen, Väggen, skildrar hur det plötsligt byggs en ny vägg tio meter framför sovrumsfönstret. Väggen har visats på SVT och vann hederspris på Tempo dokumentärfestival 2019.

Astrids första dokumentär, Så funkar det!, om tre väldigt olika killar och om kärlek, sändes även den på SVT och tilldelades priset sthlm.doc 2001.

På senare år har Astrid i snabba processer regisserat ett antal korta filmer med personlig voice-over. Hon jobbar med arkivmaterial, som sin morfars super-8-bilder, gamla kärleksfilmer eller med sin huvudpersons videodagbok. Som ett pärlband bygger hon filmer med såväl färgglatt som brusigt material. En gemensam nämnare för Astrids filmer är ett sorts solidariskt tillsammansskap, eller kanske en längtan efter något sådant.

Share This Story, Choose Your Platform!