På gång
Film i Väst presenterade åtta nya samproduktioner på presskonferens i Cannes
)
Danska stjärnskådespelarna Sidse Babett Knudsen och Sofie Gråbøl i ny långfilm. Ny Jens Lapidus-dramaserie för SVT. Rojda Sekersöz regisserar bästsäljande bok. Stellan Skarsgård i animerad barnfilm. Filip Berg blir en av många Jävla karlar.
Det var några nyheterna som Film i Väst presenterade på sin traditionsenliga presskonferens under Filmfestivalen i Cannes. Åtta nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som ingår i årets Cannes-program. Sex av dem kommer att spelas in i Västra Götaland.
- 2025 är ett mycket bra festivalår för Film i Väst med tre samproduktioner i huvudtävlan om Guldpalmen och ytterligare två samproduktioner i andra sektioner. Vi är också otroligt glada över de åtta nya samproduktioner som vi presenterat här i dag. Några av dem kommer vi förhoppningsvis få se på de stora festivalerna framöver. Alla spelas in eller postproduceras i Västra Götaland, det skapar jobb i en framgångsrik regional filmindustri, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.
Film i Västs nya samproduktioner som presenterades:
Jens Sjögren: Jävla karlar
I höst påbörjas inspelningen av Andrev Waldens bästsäljande succéroman Jävla karlar i Västra Götaland. Boken har vunnit flera priser och sålts till över 30 länder samt toppat listorna i både Sverige och Norge. Stora delar spelas in i Västra Götaland.
Liksom i Waldens bok får vi följa 7-årig Andrevs uppväxt i 80-talets Sverige, med avstamp i när han på ett brutalt sätt får reda på att personen han trodde var hans pappa, inte är hans pappa. I stället för att bli ledsen blir Andrev exalterad över möjligheterna som öppnas, och med barnets förmåga hanterar han livet, och mammans mer eller mindre destruktiva relationer med olika män. Det är en coming of age full av svärta och humor, om kärleken till en oförmögen mamma, om en massa jävla karlar och om att inte bli en sån själv.
I rollen som Andrevs mamma ser vi Aliette Opheim (Knutby, Svart krabba) som gästade presskonferensen via länk och som en av männen ser vi Filip Berg (Whisky on the Rocks, Strul) som var på plats i Cannes tillsammans med regissören Jens Sjögren.
Det här blir regissören Jens Sjögrens tredje långfilm, efter framgångar som Jag är Zlatan och tv-serien The Pirate Bay. Det är också Sjögrens tredje samarbete med producenten Fredrik Heinig (B-Reel Films) och manusförfattaren Jakob Beckman. Det är också Film i Västs tredje samproduktion med Jens Sjögren.
)
Rojda Sekersöz: Innan vi lyfter
Nicolas Lunabbas hyllade självbiografiska debutbok Blir du ledsen om jag dör? blir långfilm med titeln Innan vi lyfter. Producenterna Sandra Harms och Helen Ahlsson på Nordic Drama Queens samarbetar med Guldbaggebelönade regissören Rojda Sekersöz (Dröm vidare, En komikers uppväxt, Young Royals). Inspelningen startar i sommar och sker i Malmö och Västra Götaland och filmen väntas få premiär 2026.
Innan vi lyfter är ett gripande och hoppfullt drama. Filmen berättar den sanna historien om en oväntad vänskap mellan ungdomsledaren Nic och 14-åriga Elijah, en ung baskettalang med en uppväxt kantad av oroligheter mitt i en verklighet på liv och död. Med ärlighet skildrar filmen den kraft som föds när en annan människa bestämmer sig för att tro på dig.
– Efter sex år av tv-drama brinner jag för att återvända till långfilmen, och när frågan om att regissera Innan vi lyfter kom, blev jag omedelbart inspirerad. Jag vill skapa en film som är varm, sorglig och samtidigt genuint rolig. Ni vet de filmer som man vill se om bara för att få uppleva känslorna igen? Det här ska bli en sådan film, säger Rojda Sekersöz.
Filmen produceras av Nordic Drama Queens i samproduktion med Sveriges Television, Film i Väst, Film i Skåne och Nordisk Film Distribution i samarbete med DR och RUV samt med stöd från Svenska Filminstitutet. Internationell säljagent är TrustNordisk. Distribubition Nordisk Film.
)
Lisa Linnertorp: Försvararna
I augusti påbörjas inspelningen av SVT:s nya spänningsdrama Försvararna, efter en originalidé av Jens Lapidus. För regin svarar Lisa Linnertorp (Kristallen-nominerade Threesome), manusförfattare är Frans Milisic Wiklund (Snabba Cash, Alex, Kristallen-belönade Lust) och i en av huvudrollerna ses Kit Walker Johansson (Threesome). Filmen spelas till största delen in i Västra Götaland.
Vännerna Sasha och Kalle är försvarsadvokater och driver tillsammans en av Stockholms främsta advokatbyråer. Sashas drivkraft har alltid varit statusen och pengarna. Kalle brinner för att försvara sina klienter, men också av att vara den främste. När Sasha blir personligt engagerad i ett våldtäktsfall och Kalle får ett av de mest uppmärksammade gängmålen i modern tid sätts deras världar i gungning.
Nyexaminerade juristen Tilde får sitt livs chans – men också en farlig inblick i branschens mörkaste sidor. Den unga och hungriga Oscar (Kit Walker Johansson) drömmer om att bli nästa stjärna men inser snart att advokatyrket kan kosta mer än det smakar. De tvingas alla in i svåra etiska val och personliga dilemman. I slutänden handlar det om vilka sorts advokater och vilka sorts människor de egentligen vill vara.
Serien i åtta avsnitt produceras av Strive Stories (Nicklas Wikström Nicastro, Caroline Landerberg) i en samproduktion mellan SVT (Kristan Hoberstorfer, Johanna Gårdare) och Film i Väst. Inspelning i Västra Götaland med beräknad premiär under våren 2026.
:quality(75))
Linda Hambäck: Dante
Stellan Skarsgård medverkade på länk under presskonferensen och berättade om rollen som spelarråttan Dante som möter banktjänstemannen Helge, spelad av David Dencik, och som hastigt tvingas ta till flykt och hamnar på stadens soptipp där råttan Dante bor. Filmen är en deckarhistoria, där jakten på att hitta den skyldige för att Helge ska kunna bevisa sin oskuld, går genom nyfunnen vänskap, stulna miljoner och dynamit.
Dante är skriven av Jessika Jankert och Linda Hambäck, fritt efter Frida Nilssons bok, Jag, Dante och miljonerna. Filmen är under produktion, bland annat på Dockhus Animation i Trollhättan men även hos Nørlumi Viborg, Danmark och Mikrofilm i Norge. Huvudrollerna görs av Stellan Skarsgård, David Dencik, Vanna Rosenberg, Eric Stern, Kalle Westerdahl, Tova Magnusson, Melinda Kinnaman, Erik Lundin och barnet Ella spelas förnämligt av Noemi Sjöblom.
Linda Hambäck regisserade senast Apstjärnan, som fick sin världspremiär på Annecy filmfestival 2021 och var nominerad bland annat för bästa animerade långfilm på European Film Awards, filmen vann flera priser på olika festivaler. Hennes långfilmsdebut Gordon & Paddy hade sin världspremiär i Generation på Berlins filmfestival 2018 och vann flera priser på internationella filmfestivaler. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.
Jag, Dante och miljonerna är producerad av LEE Film i samproduktion med Nørlum, Mikrofilm och Film i Väst, med stöd från Svenska Filminstitutet, Det Danske Filminstitut, Norska Filminstitutet, Nordisk Film & TVFond, Vestdansk Filmpulje och Creative Europe. I samarbete med SVT och DR. Filmen distribueras i Norden av TriArt Film och säljs internationellt av Attraction Distribution. Svensk biopremiär är planerad till hösten 2026.
)
Amalie Næsby Fick: De gode mødre
I Cannes för att berätta om nya danska filmen De gode mødre var manusförfattaren Nikolaj Arcel (Bastarden, Rättfärdighetens ryttare, A Royal Affair) och två av huvudrollerna – Sidse Babett Knudsen (Borgen, Westworld) och Sofie Gråbøl (Brottet, Huset). Filmen spelas delvis in i Västra Götaland.
De gode mødre är en intensiv berättelse om ambitionens pris, lögnens makt och hur långt föräldrar är villiga att gå för sina barn i regi av Amalie Næsby Fick och med manus av Nikolaj Arcel och Sara Isabella Jønsson (Dark Horse, De ostyriga). I huvudrollerna ser vi förutom Sidse Babett Knudsen och Sofie Gråbøl även Asta Kamma August (En familj som vår, Kalak, Hypnosen).
Ett litet lokalsamhälle i en förort skakas efter ett påstått sexuellt övergrepp på en tonårspojke, begånget av två pojkar. När den framgångsrika fastighetsmäklaren Anne Sofie upptäcker att hennes son är djupare involverad än hon först trodde, måste hon skydda honom och familjens anseende – till varje pris. Det sätter henne i direkt konflikt med de två andra pojkarnas mödrar, Sarah och Ulrikke.
När bevisen mot Anne Sofies son börjar cirkulera ökar pressen, och hon bestämmer sig för att en av de andra pojkarna måste göras till syndabock. Både hennes moral och relationen till alla omkring henne ställs på sin spets, och Anne Sofie tvingas fatta ett avgörande beslut.
Filmen produceras av Louise Vesth, Zentropa Entertainments3, i samproduktion med Lizette Jonjic på Göteborgsbolaget Zentropa Sweden, Topkapi Films och Film i Väst med stöd av Danska Filminstitutet och NL Film Fonds i samarbete med DR, SVT och September Film och med utvecklingsstöd av EU.
)
Erik Poppe: Bad Moon Rising
Nobelpristagaren Jon Fosses enda manus skrivet för film bygger inte på något av hans litterära eller dramatiska verk, utan är en originalhistoria skriven för film och utvecklad för den prisbelönte regissören Erik Poppe (Quisling, Utvandrarna, Utøya 22 juli) som var på plats i Cannes för att berätta om filmatiseringen. Inspelningen startar hösten 2025 på norska västkusten och i Västra Götaland.
Med Fosses säregna, minimalistiska stil berättas det osagda genom sparsam dialog, överraskande vändningar och ett brutalt vackert landskap.
Hon och Han finner varandra, blir föräldrar till en pojke, och för en stund är lyckan fullkomlig. Men hennes rötter till sin hembygd går djupare än hans och avståndet mellan dem växer. Ensamheten tär, kärleken falnar, samtalet tystnar långsamt i deras hus längst ut mot havet i väster och den oundvikliga frågan ställs: Hur stort avstånd tål kärleken innan den brister?
– Detta är paradoxalt nog en osedvanligt vacker historia om upplösningen av ett förhållande. Varje projekt måste handla om att nya rum jag inte varit i och som inte liknar något annat jag gjort. En historia som ännu inte berättats för en publik, säger Erik Poppe.
Bad Moon Rising är en sårig, visuell och osedvanligt vacker berättelse om kärlekens skörhet och längtans kraft.
– Detta är det mest krävande projekt jag någonsin gått lös på. Jag mobiliserar all min erfarenhet för att skapa en förförande och gripande film som ska inbjuda till Jon Fosses rike och dramatiska univers i ett möte med mitt temperament, säger Erik Poppe.
Filmen produceras av Paradox Rettigheter (Finn Gjerdrum, Njål Lambrecht, Rebecca Mathisen) i samproduktion med True West, Mediefondet Zefyr, SF Studios och Film i Väst. Filmen distribueras av SF i Norden och säljs internationellt av Reinvent Studios.
)
Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida? – The Missing Part
Sex månader efter folkmordet i Srebrenica och efter att fredsavtalet undertecknats vet kvinnorna fortfarande inte var deras söner befinner sig. I desperation organiserar de protester och privata utredningar. Trots att de är känslomässigt sårbara, ofta dåligt informerade och saknar utbildning, visar dessa kvinnor en otrolig styrka som övervinner alla politiska och byråkratiska hinder. De kräver sina söner, sanningen och rättvisa – och inget kan stå i deras väg.
Filmen skildrar kvinnors kamp och seger i en värld präglad av politisk korruption. Den första filmen Quo Vadis, Aida? fokuserade på den 11 juli 1995, FN:s beslut och de brott som begicks av den serbiska armén. Den andra filmen är en fortsättning som utspelar sig under fredstid – en tid som, enligt vår hjältinna, är ”värre än kriget självt”. Berättelsen är dramatisk, fylld av spänning, handling och känslor.
Oscars- och BAFTA-nominerad regissören Jasmila Žbanić var på plats på Film i Västs presskonferens och berättade om den nya filmen. Hennes långfilm Grbavica belönades med Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 2006. Quo Vadis, Aida? hade premiär på filmfestivalen i Venedig 2021 och har, förutom en rad andra priser, vunnit Independent Spirit Award för bästa internationella film, European Film Academy Award för bästa film, bästa regi och bästa kvinnliga skådespelare. Filmen nominerades även till en Oscar för bästa internationella film och till två BAFTA-priser. Hon har regisserat ett avsnitt av den hyllade HBO-serien The Last of Us. Filmfestivalen i Venedig presenterade hennes tv-serie I Know Your Soul 2023.
Filmen produceras av Damir Ibrahimovic, Deblokada i samproduktioner med Erik Hemmendorff, Plattform Produktion och Film i Väst.
)
Cristian Mungiu, Fjord
Rumänske regissören och manusförfattaren, Guldpalmsvinnaren Cristian Mungiu gör sin första engelskspråkiga film, Fjord. I huvudrollerna ser vi Oscarnominerade Sebastian Stan (The Apprentice) och Cannesvinnaren Renate Reinsve (Världens värsta människa). Filmen postproduceras av göteborgske samproducenten Sean Wheelan, Filmgate Films.
Filmen handlar om två familjer som lever i en liten, avlägsen norsk by. Den ena familjen är rumänsk och har flyttat till den by där mamman är född, medan den andra är svensk-norsk. Deras jämnåriga barn går på samma skola och familjerna kommer till en början samman kring sina gemensamma erfarenheter som föräldrar. Men den till synes harmoniska relationen börjar skavas i kanterna kring skilda kulturella perspektiv om familjeliv, utbildning och samhällsvärderingar. Inte minst när misstankar uppstår om att det nyanlända paret gör illa sitt get barn. Filmen utforskar utmaningarna i att förena den personliga övertygelse med samhällets normer i en alltmer globaliserad värld, där de kulturella skillnaderna är mycket stora och hur de förhåller sig till den personliga integriteten och var toleransens gränser går i ett samhälle där alla känner alla.
Christian Mungiu vann en Guldpalm med sin 4 Months, 3 Weeks and 2 Days och vann manuspriset med Graduation. Hans film R.M.N. var Guldpalmsnominerad och samproducerad med Film i Väst.
Fjord är en norsk-svensk-finsk-fransk-rumänsk samproduktion producerad av Mobra Films, Eye-Eye Pictures, Why Not Productions och Goodfellas tillsammans med alongside Snowglobe, Aamu Film Company, Garage Film, FilmGate Films and Film i Väst (med stöd av Eurimages och Creative Europe MEDIA). Beräknad premiär 2026.