12 BRAGDER2018-11-26T15:49:00+00:00

Project Description

IMDB   SFI

Director: Izer Aliu
Producer: Lizette Jonjic
Production companies: Zentropa Sweden, Mer Film, Storyline Pictures
Release date: 2017

Inspelningen av ungdomsfilmen 12 BRAGDER skedde i december 2015 och vårvintern 2016 i Södra Ryd i Skövde. Regissör är den prisbelönte Izer Aliu, med rötter i Makedonien men uppvuxen i Södra Ryd. Filmens titel anknyter till Herkules tolv storverk inom den grekiska mytologin och handlar om 16-årige Faud som måste utföra sina bragder för att återvinna sin plats i gänget. 

12 Bragder är en rå, energisk ungdomsfilm med mycket humor. Om en ung persons försök att hitta och välja rätt väg, ett antihjälte-epos. Om tillhörighet och vad som händer när man ställer sig utanför gemenskapen.  Den enkla premissen skapar ramen för en uppväxtskildring i nutidens Sverige. Det är en autentisk inblick i en förortsmiljö som skildras med glimten i ögat.

Filmen är inte självbiografisk men handlingen och karaktärerna är inspirerade av regissören Izers Alius egen uppväxt. Skådespelarna är alla amatörer och kommer från Skövde och Södra Ryd. Filmen produceras av Lizette Jonjic på Zentropa Sweden i samproduktion med bland andra Film Väst.

-12 Bragder handlar om vänskap och den osäkerhet som jag tror att alla ungdomar kan känna igen sig i. Min ambition är att göra en film som tilltalar en stor publik. Karaktärerna i filmen är vi ovana att se på en bioduk men de är sådana människor som vi ofta möter i verkliga livet, säger Izer Aliu.

I Norge är Izer Aliu redan en etablerad filmskapare som spås en lysande framtid. Hans examensfilm Att vakta fjället från den Norska Filmskolan i Lillehammer blev nominerad till en student-Oscar och vann en Amanda, den norska motsvarigheten till Guldbaggen. Hans andra kortfilm Det goda livet – där borta var även den nominerad till en Amanda.

– Det var länge sedan jag mötte en historia som är så energirik, säger filmens svenska producent Lizette Jonjic på Zentropa Sweden. Det är en utmaning att filma på ett nytt ställe och med enbart amatörer. Men den hjälpsamhet och uppbackning vi har fått från människorna i Södra Ryd har jag sällan mött någon annanstans.

Filmens produceras av Zentropa Sweden, Mer Film och Storyline Pictures i samproduktion med Film Väst och Storyline och med stöd av Norska Filminstitutet.

WELCOME TO FILM I VÄST

Film i Väst is one of Europe’s most successful co-producers and Scandinavia’s preeminent regional film fund. Over the years Film Väst co-productions have also been richly re­warded with nominations and awards at the world’s most prestigous events including fes­tivals such as Cannes and Berlin and galas such as the Golden Globes, the European Film Awards and the Oscars.

FILM I VÄST – a part of Region Västra Götaland.

Västra Götaland is Sweden’s foremost region for culture. Through dedicated effort and the country’s largest cultural budget, both in absolute terms and per capita, culture has a self-evident role in social life. Culture is a basic precondition for active, committed citizens – involvement contributes to democratic development. Culture can make people grow and is very important for employment, regional development and growth in Västra Götaland.