Projektbeskrivning

Inspelningen av Ahmed Abdullahis drama i MMA-miljön, Amina, har börjat i Västra Götaland. Det är Ahmed Abdullahis första långfilm efter en rad framgångsrika kortfilmer. För manus står Mona Masri, som bland annat är en av manusförfattarna bakom Netflix-serien Snabba Cash. Filmen produceras av Veronika Öhnedal, Art & Bob Film & Drama, i samproduktion med Film i Väst.

Bildtext: På bilden ser vi regissören Ahmed Abdullahi och huvudrollsinnehavaren Nimco Ahmed Ali.

Amina handlar om en ung kvinna som kämpar för att vara en bra mamma och samtidigt följa sin passion inom MMA. Men ju bättre det går för henne, desto svårare får hon att hantera sitt moderskap. Till slut brister det och hon ställs inför ett svårt val.

Ahmed Abdullahi är född i Somalia och kom till Sverige 1992 där han växte upp i Umeå. Han är utbildad regissör på Stockholms Dramatiska Högskola. Under sin tid på StDH regisserade han två uppmärksammade och prisbelönta filmer utanför skolan, Proposition och dokumentärfilmen Jag är Dublin. 2015 blev hans examensfilm Francis en av sju filmer som shortlistades till en student-Oscar för Bästa utländska kortfilm. Ahmeds senaste film Martyren nominerades 2018 till Europa Prix och vann en guldbagge för Bästa Kortfilm 2019.

– Om en man lämnar sitt barn så är han en idiot men om en kvinna lämnar sitt barn så är hon ett monster. Det var så idén till filmen kom till mig. Jag har alltid varit intresserad av temat ”frihet vs ansvar” som vi undersöker i vår film men också vad som händer med oss när vi hela tiden blir matade med bilder och berättelser på ”lyckade” personer utan få veta vad de offrat för att nå toppen? Vad händer med oss när våra drömmar blir en drog?  Med filmen Amina vill jag fortsätta utforska temat moderskap som jag startade i kortfilmen Martyren, säger Ahmed Abdullahi.

Mona Masri är född i Beirut och uppvuxen i Malmö. Efter mer än tio år som journalist för svenska medier som Sveriges Radio, SVT och DN Kultur så sadlade hon om och utbildade sig till manusförfattare. Hon är en av manusförfattarna bakom Netflix-serien Snabba Cash (regi Jesper Ganslandt). Mona har bott i Köpenhamn och har ena foten i den danska filmbranschen och den andra i Sverige, och hon arbetar just nu på projekt i båda länderna. Amina är hennes långfilmsdebut.

Regissör: Ahmed Abdullahi Manus: Mona Masri Fotograf: Anton Österlund Producent: Veronika Öhnedal Produktionsbolag: Art & Bob Film & Drama Distribution: Triart

Bild: Erik Lövoll