Projektbeskrivning

Sune – Uppdrag midsommar heter den nya Sunefilmen som under sommaren spelats in i trakterna kring Karlsborg och i Göteborg. Familjen Anderssons rollbesättning känner vi igen från publiksucéerna Sune – Best Man och Sune vs Sune. I nya roller hittar vi bland annat Olle Sarri, Sanna Sundqvist och Göran Ragnerstam. Premiär väntas till julen 2020. Filmen distribueras av Nordisk Film och produceras av Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell på Unlimited Stories i samproduktion med Nordisk Film, Film i Väst och SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Sune – Uppdrag midsommar. Foto: Niklas Maupoix

Den tredje filmen i sviten med familjen Andersson utspelar sig i samhället Myshult där förväntningar, kärlekstrubbel och grannfejder skapar ett episkt annorlunda midsommarfirande.

Synopsis: Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut med Sune! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktigt romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sedan. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt, och glömmer bort att alla inte tycker som honom…

Familjen Andersson består som vanligt av Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Familjen Blixt, med Sunes kärlek Sophie i centrum, spelas av Lily Wahlsteen, Olle Sarri och Sanna Sundqvist. Dessutom ser vi Göran Ragnerstam, Ana Gil de Melo Nascimento, Maria Grudemo El Hayek och Eyla Welderström bland de nya rollerna.

Sune – uppdrag Midsommar. Foto: Niklas Maupoix

Denna gång står Kristallenbelönade Erland Beskow för regi:
– Jag brinner för att göra humor med värme, och det är precis därför jag hoppade på den här fantastiska filmsviten. Sune vill så väl men han har inte alltid tur när han tänker. Det kommer bli kärlek, action, slapstick och en och annan tår i ögonvrån. I den här historien blir inget som man har tänkt sig vare sig med midsommaren eller kärleken, men det blir kanske i själva verket ännu bättre? säger Erland Beskow.

Elis Gerdt spelar Sune för tredje gången i rad:
– Att återförenas med min andra familj, filmfamiljen, har liksom blivit en naturlig del av mina somrar. Den här gången bor vi i en stugby också så det är som att vara på kollo. Jag gillar att spela Sune eftersom han har otur när han tänker att han vill göra något för någon annan, men i slutändan handlar det mest om att han tänker på sig själv. Det kan man ju både gapflabba åt och samtidigt känna igen sig lite i emellanåt, säger Elis Gerdt.

Bakom manus står denna gång Sören Olsson, Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler och karaktärerna är baserade på Sören Olssons och Anders Jacobssons omåttligt populära bokserie om Sune och hans familj.

De två föregångarna Sune vs Sune och Sune Best Man har varit stora biosuccéer, och de har också turnerat världen runt på festivaler och bland annat nominerats till flera Guldbaggar, t.ex. för Bästa film och Bästa regi. Både publik och kritiker har hyllat filmerna.