Projektbeskrivning

Lisa Carlehed storfilmsdebuterar tillsammans med Gustaf Skarsgård i de ikoniska huvudrollerna som Kristina och Karl-Oskar i den kommande filmatiseringen av Utvandrarna. Vilhelm Mobergs folkkära klassiker ska ges nytt liv när inspelningen också flyttas hem till Sverige. I rollsättningen ser vi även Tove Lo, Liv Ullmann och Sofia Helin. Efter sommaren presenteras projektet i sin helhet inför att inspelningen påbörjas i september, till stora delar i Västra Götaland. SF Studios samproducerar med bland andra Film i Väst. Premiär juldagen 2021.

Utvandrarna är en storsatsning från SF Studios som nu filmatiserar Sveriges mest folkkära berättelse av Vilhelm Moberg. I regi av Erik Poppe (Utøya 22 juli, Kungens val) med manus av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig, skildras den episka historien om hur en och en halv miljon svenskar sökte ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Bodilnominerade Lisa Carlehed (I dine hænder, Tills vi faller, Psykosia) gör sin första större huvudroll i en svensk produktion när hon spelar Kristina mot Gustaf Skarsgård (438 dagar, Vikings) i rollen som Karl-Oskar.

”Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats. Något jag också länge längtat efter har varit att göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten. Jag ser väldigt mycket fram emot att tillsammans med en så stark produktion som SF Studios bidrar med, gestalta den kärlek och det mod som präglar Utvandrarnas resa från Sverige till USA”, säger Lisa Carlehed.

Utvandrarna rymmer lika mycket kärlek som äventyr där publiken tas med på Kristina och Karl-Oskars livsavgörande resa. Det är också en berättelse om Sverige, om oss som svenskar och en påminnelse om det djupt mänskliga som driver oss.

”Att jobba med en sådan förlaga som Utvandrarserien och en sådan karaktär som Karl-Oskar, är inget annat än ett drömprojekt. Något som direkt fångade mig var nerven i relationen mellan Karl-Oskar och Kristina. Hur det genom deras kärlek och val ryms en större berättelse om mod och att våga för att leva. Om kärleken till sina nära, kärleken till ett land, kärleken till det vi kallar ett hem”, säger Gustaf Skarsgård.

I rollistan ser vi bland andra Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) som spelar Judit och Liv Ullmann, som spelade Kristina i Jan Troells Oscarsnominerade filmatisering från 1971, kommer tillbaka i rollen som Anna, Kristinas mor.

”Med Utvandrarna vill jag genom Kristinas ögon återge hennes och Karl-Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Hur långt är man villig att gå för att rädda sina barn. Det mod som följde dem, som flyktningar, på den storslagna men också dramatiska resan från Småland och över Atlanten till Minnesota. Utvandrarna tar oss genom rädsla och hopp, genom kärlek och död. Det är en tidlös och ständigt aktuell berättelse om vilka vi är, vart vi kommer ifrån och våra drömmar, säger regissör Erik Poppe.

Filmen börjas spelas in i september i västra Götaland. Den tidigare inspelningsplanen var till stor del lagd i Tjeckien men i Coronapandemins spår har man istället valt att flytta hem produktionen för att kunna hålla tidplanen för inspelningen. Att Utvandrarna nu spelas in på hemmaplan ser produktionen positivt på.

”Historien som Vilhelm Moberg skildrade för över 70 år sedan är en tidlös klassiker och mer relevant i dag än när den först skrevs. I Utvandrarna följer vi Kristina och Karl-Oskars modiga val att lämna allt bakom sig för chansen att börja om och bygga ett nytt, bättre liv för sig och sin familj. Det är ett sensationellt äventyr de tar oss med på, som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta ett nytt hem. Detta är ett drömprojekt som vi utvecklat under många år och är nu äntligen, med denna fantastiska ensemble, redo att börja inspelningen”, säger Fredrik Wikström Nicastro, producent SF Studios.

Utvandrarna produceras av SF Studios i samproduktion med TV4/Cmore, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent International Sales hanterar den internationella försäljningen.

Utvandrarna har planerad biopremiär juldagen 2021.