Vad är spend?
Spend
Spend bygger i grunden på en överenskommelse mellan Film i Väst och filmens producent om att en viss summa pengar ska spenderas i Västra Götaland under produktionens gång. Detta sker genom inköp av varor och tjänster i Västra Götaland.
Det ligger i Film i Västs uppdrag att som ett bolag ägt av Västra Götaland se till att de investerade pengarna som ursprungligen består av skattemedel återförs till regionen och kommer regionens invånare till del genom skapande av arbetstillfällen.
Vad är spend?
Spenden delas in i tre kategorier:
1. Löner till anställda
Alla anställda som går på lön i produktionen och som varit folkbokförda i VG sedan 1 november året innan produktionsåret är att betrakta som spend. Deras eventuella traktamente likaså.
Se mer om undantag och detaljer under rubrikerna ”Löner” samt ”Hur blir det om en produktion löper över två år?”
2. Produktionsrelaterade varor/tjänster
Varor och tjänster som är film-/TV-specifika.
Exempel: Arvoden för producent, manus, regi, fotograf, ljudpersonal, skådespelare, DIT, elektriker/ljussättare, scenograf, snickare, postproduktion (klipp, VFX, grading, ljudläggning, eftersynk, tramp, slutmix), maskör/sminkör samt kostymör, rollsättare, kompositör, specialeffekter, stunt, vapenexpert, steadicam-operatör, passare mm samt utrustning som dessa utövare inom respektive område använder samt studiohyra.
Då gäller: På fakturan bör det stå vilka som utfört arbetet på bolaget, samt deras personnummer och folkbokföringsadress – för att underlätta revisorns granskning.
Läs mer under rubriken ”Om en frilansande filmarbetare bor utanför VG men har ett registrerat bolag med sätesadress inom VG – är hen då spend?”
För teknikbolag gäller ytterligare regler se nedan under rubriken ”Vad krävs för att tekniken jag hyr av ett teknikbolag i VG är att betrakta som spend?”
3. Ej direkt produktionsrelaterade varor/tjänster
Varor och tjänster som INTE är film-/TV-specifika.
Exempel: Hotell & boende, catering, zip-up torn, kranar, telefoni, hyrbilar, taxi, bensin, rekvisita, kostym, kemtvätt, städning, elkostnader, hyra av produktionskontor och inspelningsplatser, sjukvård, parkeringstillstånd, försäkringar, arvode till stillbildsfotograf, juristtjänster med mera. (Dessa varor och tjänster används i många andra branscher men behövs också i en film/TV-produktion).
Då gäller: Det ska tydligt framgå att varan/tjänsten är omsatt i VG – fakturorna ska specificera att hyran/inköpen osv skett hos bolag med fast driftställe i VG.
Spendrapport
Producenten ska efter avslutad produktion lämna en rapport över de kostnader i Västra Götaland (VG) som utgör giltig spend.
Spendrapportens riktighet ska intygas av producenten som ska signera den. Det är produktionsbolagets revisor som ska intyga redovisad spend i Västra Götaland och därmed den som ställer krav på de underlag som krävs för hens granskning och intyg.
Det är upp till varje produktion hur spendrapporten och underlagen ska se ut men de ska tydligt visa för revisorn vilka summor som är spenderade i VG. Den ska även innehålla en sammanräkning av det totalt spenderade beloppet. I många ekonomisystem/bokföringsprogram kan man skapa en rapport genom att ge spendkostnader i Västra Götalands en egen kod i budgeten.
Revisorn kan använda sig av den mall som Film i Väst tagit fram för detta ändamål: ”Granskning av Spend – revisorsintyg”. Se länken här: Mall för granskning av spend
Underlätta revisorns spendgranskning
När det gäller teamet är det viktigt att de anställdas personnummer är tydligt angivna på underlagen.
För att produktionsrelaterade tjänster ska räknas som giltig spend i VG ska inköpen göras från företag som har säte/fast driftställe och tillsvidareanställd personal (minimikrav motsvarande minst en heltidstjänst) i VG. Köps en tjänst ska den/de som utför tjänsterna vara folkbokförda i VG.
För produktionsrelaterade tjänster som faktureras ska både företagets organisationsnummer och personnummer samt folkbokföringsadress på samtliga som utfört tjänsten vara angivna på tex fakturan för att revisorn ska ha möjlighet att granska om personerna som engagerats för uppdraget räknas som spend.
Löner
Alla anställda som går på lön i produktionen och som varit folkbokförda i VG sedan 1 november året innan produktionsåret är att betrakta som spend. Deras eventuella traktamente likaså. Läs mer om detta här:
FAQ
Har du frågor om spend?
:quality(75))
Christina Bredelius
Production Advisor