På svensk bio slog Felix Herngrens film Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann publikrekord med över 1,6 miljoner biobesökare. Även internationellt har filmen med Robert Gustafsson, Iwar Wiklander och Mia Skäringer i huvudrollerna varit framgångsrik på bio. Nu är filmen med i den lista på sju filmer som kan få tävla om en Oscar den 28 februari 2016.

Filmen tävlar i kategorin ”Makeup and hairstyling”. Den 9 januari får medlemmarna i Oscarsakademins Artists and Hairstylists Branch se ett tio minuters utdrag från varje film och därefter välja ut de tre som kommer att få tävla om den eftertraktade statyetten. De övriga filmerna är: Black Mass, Concussion, Legend, Mad Max: Fury Road, Mr. Holmes, och The Revenant.

 ”100-åringen” är producerad av Nice Flxpictures i samproduktion med bland andra Film Väst och delvis inspelad i Västra Götaland. Filmen vann Biopublikens pris vid Guldbaggegalan 2014.

Film Väst har ytterligare två samproduktioner som är nominerade, norska Bølgen av Roar Uthaug samt The Paradise Suite av Joost van Ginkel. Även här sker slutnomineringar i början av januari.

För mer information se www.oscars.org