Just nu kan du se inte mindre än 26 av Film i Västs samproduktioner på svensk tv. Tv-drama, kortfilmer, dokumentärer, barnprogram. Festivalvinnare eller shortlistad till en Oscar. Här är hela listan.
6A av Peter Modestij. En föräldragrupp har samlat till krismöte med den nya klassföreståndaren. De enda barnen som är närvarande på mötet är tre utvalda tjejer, de anklagas för att mobba resten av klassen. Men vad är egentligen sant? En film som vrider på definitionen av mobbning och synar ett skolsystem med tydliga brister.
Ack Värmland av Ulf Malmros. Ulf Malmros och Mia Skäringer Lázár hyllar sitt älskade Värmland. I den första säsongen startar Anette en fotvårdssalong. I den andra återvänder hon och dottern Fanny till salongen efter sina mammaledigheter. Det blir inte problemfritt varken på jobbet eller hemma.
Alex tv-drama. Gränserna för vad som är rätt och fel har sedan länge suddats ut, oavsett om man är snut eller kriminell. Den hårdföre och korrupte polisen Alex bestämmer sig för att bli ren, men de mörka krafter han samarbetat med vill annorlunda och både Alex och hans familjs liv sätts på spel.
Det bor inga bögar i Bollebygd av Mikael Bundsen.Två unga män med ett gemensamt förflutet träffas av en slump. Om mod, chanser som inte togs och ögonblick som aldrig kommer igen.
Europas Brasilia – ett epos från förorten av Carl Pontus Hjortén. I bostadsbristens sextiotal drabbades stadsplanerarna i Göteborg av storhetsvansinne. Inspirerade av Brasiliens nya huvudstad Brasilia, ville de bygga en ny stad för 200 000 invånare, mitt ute i skogen. Ingenting blev som de hade planerat. Boxaren Sagal Hussein är född och uppväxt i Hjällbo. I filmen möter hon experter från den akademiska medelklassen, som på olika sätt försöker förklara för henne varför förorten hon kommer ifrån är ett sånt misslyckande. Hjällbo är idag en Sveriges mest segregerade förorter, men Sagal kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på. På sin väg ut i livet reflekterar hon över denna motsättning.
Fight on a Swedish Beach av Simon Vahlne. Svensk sommar, solen skiner och barnfamiljerna har samlats på stränderna. Mitt i semesterparadiset börjar några halvfulla ungdomar ”heila” och skrika hora åt en äldre kvinna. En frontalkrock mellan två generationer, där brist på kommunikation slutligen leder till slagsmål på en svensk strand
Hammarkullen av Agneta Fagerström-Olsson.Välkommen till det nya Sverige! Ska Kristina lyckas förföra fastighetsskötaren? Kan arbetsförmedlaren övertala Mohammed att ta ett svartjobb? Går Ballongmannen på helium? Vem vinner musikkriget i trappuppgången? Är Josef homosexuell? Orkar socialsekreteraren hjälpa somaliskan och hennes barn? Är Boris verkligen Guiseppes vän? Varför snattar Dino muffins och inte Raider? Och är det sant att de ska flytta hela Hammarkullen till Kaliningrad?
Hemligheten av Carl Pontus Hjortén. I filmen berättas skådespelaren Carl-Ivar Nilssons liv i ett självutlämnande bildcollage av sonen Pontus. Det är ett familjedrama där film och verklighet flyter ihop kring den stora hemligheten.Medverkande bland andra: Lars Green, Lis Nilheim, Ingvar Hirdwall, Tomas von Brömssen och Rickard Wolff.
Hopptornet av Axel Danielsson och Maximilien van Aertryck. Om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning. För andra, ett livsavgörande ögonblick. En studie i det mänskliga psyket.
Johnny Bode – ingen tid för kärlek av Bo Sjökvist. Berättelsen om Johnny Bode, vars liv pendlade mellan stora framgångar som rekordung kompositör till fängelsestraff, tvångssterilisering och mentalsjukhus. Hans epitet var många och under sin samtid kallades han bland annat för opportunist, nazistpajas, kommunist, bedragare och mytoman. Filmaren Bo Sjökvist ger sig ut på en envis jakt för att ringa in ett sällsamt liv i det turbulenta 1900-talet. Det blir en underhållande resa genom tiden som ställer frågor om moral, konstnärsmyt och mansroll på sin ständigt aktuella spets.
Kiki av Sara Jordenö. Sara Jordenös uppmärksammade film om Kiki-scenen i New York. I gaykvarteren runt Christopher Street Pier samlas HBTQ-personer för att utöva Ballroom, en performancebaserad konstform som på 1990-talet blev känd för den breda allmänheten via Madonnas musikvideo ”Vogue”, och som 1990 gestaltades i den ikoniska dokumentären ”Paris is Burning”. I dag, tjugofem år senare, har den nya HBTQ-aktivismen skapat en helt egen konstnärlig subkultur. Den kallas Kiki-scenen. Filmen tar oss bakom kulisserna till de storslagna och extravaganta balerna. Här betyder dansen, attityden och det egna uttrycket allt och att förlora är inget alternativ.
Kiwi och Strit Barnprogram. Kiwi och Strit är bästa vänner, de bor i skogsgläntan vid foten av den stora kullen. Kiwi bor i det fina, välvårdade huset medan Strits hus har tippat över på sidan. Kiwi älskar ordning och reda och Strit gör det inte. De är väldigt olika men gör ändå allt tillsammans, de har roligare då. Dansk animerad serie.
Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi. Tre delegater från Sverige, Norge och Finland samlas för att komma överens om ett konstverk som ska placeras på Treriksröset, den geografiska punkt där länderna möts. En humoristisk kortfilm om politiska processer med höga ambitioner, som i slutändan faller platt.
Min börda av Niki Lindroth von Bahr. Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Fiskar, apor, hundar och råttor sjunger och dansar till autotune-musik framförd av humorgruppen Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen
Moms on Fire av Joanna Rytel. Två höggravida mammor ligger på soffan och snackar om hur livet är när man har noll lust att bli morsa igen och när pojkvännen är skittråkig. Barnen leker och katten tittar på när mammorna drömmer om ett liv utan barn. Stora doser av rå, svart humor i denna flerfaldigt prisbelönade film.
Ouaga Girls av Theresa Traore Dahlberg. I Burkina Fasos huvudstad Ouagadogou är det ont om jobb men gott om gamla risiga bilar. På bilmekanikerskolan möter vi en grupp unga kvinnor som är fast beslutna att dra nytta av det. Med mycket humor och stor närhet följer vi deras väg från upprop till examen i denna flerfaldigt prisbelönta film.
Speldosan av Johannes Nyholm. En familj är i Skagen på solsemester för att fira dotterns födelsedag då en speldosas förtrollande toner spelar dem ett spratt. Den lyckliga resan förvandlas snart till en oväntad färd i humor och svärta.
Studio 5 av Axel Danielsson och Maximilien van Aertryck. Följ med in i studion bakom SVT:s Aktuellt. Hur ser det ut när nyhetsankarna samlar sig inför att presentera nyheterna? Vilka situationer uppstår efter att inslagen börjat rulla? Med Aktuellts egna studiokameror fångas det som vi vanligtvis aldrig får se. En på samma gång humoristisk som allvarlig studie av tv-nyheternas dramaturgi och arbete.
Synkro – trycket av 16 konståkare av Elin Bryngelsson. 16 konståkare på isen samtidigt. Det är synkro! Vi följer svenska Team Boomerangs väg till VM i synkroniserad konståkning. Ska reserven Didem äntligen knipa en plats i laget? Hur länge kommer Olivia orka med stressen med att få ihop ekonomi, privatliv och konståkning? Priset för att kämpa för sin passion – i en sport utan pengar och som ingen känner till – är högt. En dokumentär av Elin Bryngelsson Lidestedt om det hårda arbetet bakom den glittriga fasaden.
The Swedish Theory of Love av Erik Gandini. Hur blev svenskarna världens mest ensamma folk? Våren 1972 samlas en grupp socialdemokratiska politiker för att skapa en ny vision för Sveriges framtid. Målet är att skapa ”ett samhälle av oberoende individer”. Fyrtio år senare undersöker Erik Gandini resultatet. Hans omdebatterade film blottlägger baksidan av de svenska värderingarna och målar en självbild som skaver – ett Sverige som inte riktigt blev som det var tänkt.
Tystnadens språk av Frans Huhta. En gammal resväska med foton, dagböcker och tidningsklipp får filmaren Frans Huhta att ge sig ut på en odyssé för att lära känna sin mor, som tog sitt liv när Frans var tio år. Den yttre resan går till finska Lappland där hon föddes, den inre väcker liv i minnesfragment hos Frans själv. Han inser att i tystnaden och glömskan finns en helt annan mamma än den han frös i sitt minne som barn. Genom historier som vuxenvärlden hållit dolda träder hennes konturer fram. Samtidigt får Frans syn på sin egen rädsla för att ärva det mörker hon bar på.
Tänk om… av Linda Hambäck. Animerad serie som baseras på boken Tänk om… skriven och illustrerad av Lena Sjöberg.
Upp till kamp av Mikael Marcimain. Fyra människors vuxenliv med drömmar och möjligheter i en tid präglad av socialdemokratisk reformpolitik.
Vi bara lyder av Erik Holmström och Fredrik Wenzel. På Arbetsförmedlingen tycks tjänstemännens uppgift inte längre vara att förmedla jobb, utan snarare att lyda order och verkställa beslut. Denna dock-dokumentär, baserad på Roland Paulsens omtalade bok med samma titel, tar oss med in i byråkratins absurda vardag. Filmen vann pris som bästa kortdokumentär på IDFA 2017.
Vår tid är nu av Harald Hamrell. En familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt. I några av huvudrollerna: Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Mattias Nordkvist och Hedda Stiernstedt.
Världens starkaste Bella av Nicklas Estberg och Frida Eriksson Huge
Älskade unge av Frida Kempff. Under en simlektion misstänker en mamma att simtränaren gör något som man inte får göra mot ett barn, men hon har inga bevis. Hon står inför ett dilemma, att anklaga någon för något som är det värsta man kan bli anklagad för eller att blunda för ett barn som eventuellt far illa.