Film i Västs samproduktion X&Y av Anna Odell inviger Stockholm Film Festival, som börjar den 7 november. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan. Ytterligare fyra samproduktioner visas på festivalen: Lemonade, Fuga, Det vildväxande päronträdet och Tumbbad.

X&Y: Anna Odell och Mikael Persbrandt ger sig in i ett gränslöst experiment där de ska utforska varandras identitet, manlighet och kvinnlighet. X&Y bygger vidare från Anna Odells succédebut, Återträffen, med ett drama som bland annat utforskar de fina gränserna mellan fiktion och verklighet. Skådespelare: Anna Odell, Mikael Persbrandt, Vera Vitali, Jens Albinus, Sofie Gråböl, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt, Shanti Roney, Peter Engman, Peter Kanerva. Filmen visas i tävlingssektionen.

Ioana Uricarus film Lemonade handlar om Mara, en ung rumänsk kvinna har just flyttat med sin son till USA. Hon har gift sig med amerikanska Daniel, som hon bara känt i några månader. Acklimatiseringen till det nya landet är inte smärtfritt och hon möter svårigheter från de flesta håll. Lemonade följer en mors kamp för att förverkliga sina drömmar om en ljus framtid för sig själv och sin son. Filmen hade urpremiär på Berlins Filmfestival i år. Visas i Discovery.

Nuri Bilge Ceylans film Det vildväxande päronträdet var uttagen till huvudtävlan i Cannes i år. Det är ett ambitiöst och berörande drama om en aspirerande författare som återvänder till sin hemby och familj. Väl där lär han sig att faderns långvariga spelberoende och skulder slutligen tycks kommit ikapp honom. Den tidigare Guldpalmenvinnaren Nuri Bilge Ceylan är tillbaka med ett exceptionellt drama, i form av Turkiets Oscarsbidrag, Det vildväxande päronträdet (The Wild Pear Tree). Visas i Open Zone.

Agnieszka Smoczyńskas film Fuga var uttagen till kritikerveckan i Cannes, Semaine de la Critique, i år. Filmen handlar om en försvunnen kvinna, som efter två år dyker upp med minnesförlust. I ett hopp att hitta någon som vet vem hon är medverkar hon i ett tv-program. Kort därpå dyker hennes man upp och för med sig henne tillbaka till deras hem på landsbygden. Men hon vägrar att spela fru till mannen hon inte minns, och inte heller mor till barnet som de har tillsammans. Visas i tävlingssektionen.

Rahi Anil Brave och Adesh Prasads Tumbbad visades utom tävlan vid Internationella kritikerveckan i Venedig tidigare i höst. Det är en påkostad indisk produktion om en ung pojke som blir besatt i sitt sökande efter en skatt. Det resulterar i en dödlig kamp som sträcker sig i decennier. Internationellt omtyckta skräckfilmer med inslag av fantasy är inte något som kommer ut varje dag från Indien. Skaparna bakom Tumbbad har uttryckt förhoppningen att täppa igen detta hål. Visas i Twilight Zone.