Film i Västs samproduktioner Hundraettåringen som smet från notan och försvann och Bamse och häxans dotter är båda nominerade till Biopublikens pris jämte Morran & Tobias – som en skänk från ovan. Omröstningen börjar 13 januari och vinnaren utses under Guldbaggegalan 23 januari. Film i Västs samproduktioner har vunnit Biopublikens pris vid samtliga nio utdelningar.

– Film i Väst har som uttalat mål att se till att svensk film ses av en bred publik på bio. Även om filmåret 2016 är oerhört magert publikt finns det positiva exempel. Två av dem är Bamse och Hundraettåringen. Bamse och häxans dotter är delvis animerad samt postproducerad i Västra Götaland. Vår syster GöteborgsSymfonikerna står för musiken. Hundraettåringen som smet från notan och försvann är till stora delar inspelad i och runt Trollhättan. Båda är ett bra exempel på hur framstående Västra Götalandsregionen är inom filmen, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst.

De filmer som nomineras till Biopublikens pris är de tre svenska filmer från 2016 som setts av flest biobesökare. För att de filmer som har premiär under julhelgen ska ha en chans att bli nominerade tas även besöksstatistiken från den första veckan av 2017 med. Det är publiken som avgör vilken film som får priset genom att rösta via SVTs Duo-app, telefonsamtal eller sms.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann av Måns Herngren och Felix Herngren är 2016 års mest sedda svenska film på bio, Morran & Tobias – som en skänk från ovan av Mats Lindberg ligger på andra plats och Bamse och häxans dotter av regissör Christian Ryltenius och Maria Blom (röstregi) på tredje plats.

– Vi tycker att det är enormt roligt att Hundraettåringen är nominerad till det tyngsta av Svenska Filminstitutets priser. Publiken är nämligen absolut viktigast av alla för oss, säger Måns Herngren och Felix Herngren, filmens regissörer.

– Vårt mål med Bamse och Häxans dotter var att göra en animerad kvalitetsfilm i Rune Andréassons anda och vi är väldigt glada över det positiva mottagande som filmen har fått. Det är också härligt att just barnens film får vara med och tävla om Biopublikens pris, säger Jon Nohrstedt, filmens producent.

Förra året vann En man som heter Ove av Hannes Holm Biopublikens pris. Första gången Biopublikens pris utdelades var 2007 och den första film som fick det åtråvärda priset var Underbara älskade av Johan Brisinger.

*  *  *

Här är alla vinnare tidigare år och samtliga är samproducerade med Film i Väst:
(Angivet år är det år filmen hade premiär. Priset delades ut året efter.)

2015 En man som heter Ove av Hannes Holm

2014 Micke & Veronica av Staffan Lindberg

2013 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Felix Herngren

2012 Sune i Grekland – all inclusive av Hannes Holm

2010 Änglagård – tredje gången gillt av Colin Nutley

2009 Män som hatar kvinnor av Niels Arden Oplev

2008 Arn – riket vid vägens slut av Peter Flinth

2007 Arn: tempelriddaren av Peter Flinth

2006 Underbara älskade av Johan Brisinger
 Läs mer om omröstningen här.