Christer Fuglesang var den första svensken i rymden och hans barnböcker om Albert, Mariana och Marcus har fått stor spridning. Nu blir den första boken, Rymdresan, film med bland annat Robert Gustafsson, Hedda Stiernstedt, Jennie Silfverhjelm, Kim Sulocki, Theoz och Teresa Cortes Eliasson. Filmen produceras av Stiller Studios i samproduktioner med bland andra Film i Väst.

— Vi har en fantastisk historia av en spännande författare i Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut, och med ett manus av Alec Sokolow, som bland annat skrivit Toy Story. Dessutom en kanon-ensemble och en av världens tekniskt mest avancerade studios där vi kan skapa film-magi, säger Patrik Forsberg, Creative Director på Stiller Studios.

I filmen berättar Mariana om hur hennes unga jag hamnar ombord på en hemmabyggd raket på väg bakåt i tiden. Målet med tidsresan är att hindra en olycka som tog livet av vetenskapsmannen Alberts stora kärlek Lisa. Men först måste de stoppa en asteroid som hotar att förstöra jorden. Med ombord finns också Marianas nya styvbror Marcus och Alberts sidekick Lemming, en talande lämmel. Resan går till Mars, genom svarta hål och 65 miljoner år bakåt i tiden innan de fyra astronauterna utsätts för ett fruktansvärt dilemma: Ska de rädda jorden eller Alberts stora kärlek? Rymdresan är ett familjeäventyr i ljusets hastighet om vänskap, vetenskap och vikten av att tro på sig själv. Filmen har biopremiär 11 september 2020.

Christer Fuglesang skrev böckerna om Albert, Mariana och Marcus för att berätta för sina egna barn om rymden och vetenskap. Precis som böckerna bygger filmen på fysik och kosmologi och stora delar skulle kunna fungera i verkligheten.

Bland Rymdresans redan etablerade skådespelare hittar vi en nykomling i Theodor ”Theoz” Haraldsson. Även om det är Theoz första film så är han långt ifrån okänd. Med över två miljoner fans på TikTok och med förra årets mest spelade svenska musikvideo är 14-åriga Theoz en av våra snabbast stigande stjärnor och det är många som ser fram emot hans debut på vita duken.

Manus är skrivet av Alec Sokolow som skrivit Toy Story och Katten Gustaf.

— För oss som vetenskapsförlag är det viktigt att även våra barnböcker förmedlar en inspirerande nyfikenhet på vetenskapen och naturen. Det gör Christer Fuglesangs böcker och det gör också filmen. Det är fantastiskt roligt att se dessa historier förvandlas till kittlande rymdäventyr för bioduken, säger Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke förlag.

Rymdresan produceras av Stiller Studios som tidigare bland annat spelat in tre filmer om Lassemajas detektivbyrå i sin studio på Lidingö. Stiller Studios producerar tekniskt avancerad kvalitetsfilm tillsammans med några av världens främsta filmskapare med målet att göra barn smartare, starkare och snällare. Sedan tidigare är det klart att Stiller Studios kommer göra film av storsäljaren Handbok för superhjältar.

Rymdresan samproduceras av Haymaker, Film i Väst, SF Studios, TV4, GF Studios och RG Production.