Kortfilmen Budō av Amanda Aagard och Alexander Toma och långfilmen Samia av Yasemin Şamdereli firade framgångar vid filmfestivalen i Tribeca, New York. Båda fick ett hedersomnämnande, Special Jury Mention, för sina filmer, som båda är samproducerade med Film i Väst.

Budō av Amanda Aagard och Alexander Toma – Special Jury Mention for Animated Short

När en ensam dam tar med sig en gatukatt hem till lägenheten gör sig katten lite väl hemmastadd, och damens stillsamma liv tar en oanad vändning… Budō (som fick sin internationella premiär på festivalen) är en stop motion-animerad kortfilm som utspelar sig på Tokyos bakgator och beskrivs som en hyllning till Miyazakis och Japans underbara värld. Producerad av Göteborgsbolaget Amsaga i samproduktion med Film i Väst och med stöd från Filminstitutet.

Samia av Yasemin Şamdereli – Special Jury Mention for an International Narrative Feature

Samia är baserad på den sanna historien om Samia Yusuf Omar, en ung somalisk löpare som kämpar för sin framtid och blir en symbol i kampen för frihet och kvinnors rättigheter världen över. Springandes genom Mogadishus gator trotsar Samia tabun i ett samhälle där kvinnors rättigheter är få. En dag kommer hennes driv och passion att ta henne till de olympiska spelen. Filmen, av den tyska regissören och skådespelaren Yasemin Şamdereli, fick sin världspremiär på Tribeca. Svenska samproducenter: David Herdies, Iman Ismail och Michael Krotkiewski / Momento Film i samproduktion med Film i Väst.