I dag, 31 oktober, är det premiär på C More för Nattryttarna med Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn i huvudrollerna. Dramaserien i åtta avsnitt är fritt baserad på historien om de omskakande och uppmärksammade övergrepp som förekom på ett ridcenter i Sverige under 1990-talet. Nattryttarna är producerad av Jarowskij (Emma Nyberg) i samproduktion med Film i Väst och ZDF, i samarbete med FEM.

Dramaserien Nattryttarna är en stark upprättelsehistoria. Molly (Saga Samuelsson) har just gått ut nian när hon anländer till ridskolan Heddesta för att arbeta och leva nära hästarna. Hon får dela rum med stalltjejen Frida (Amanda Jansson) som är några år äldre. De kommer snabbt varandra väldigt nära. Molly tycker först att hon har kommit till paradiset, men snart ser hon tecken på att allt inte står rätt till på ridskolan.

Verksamheten drivs av hästprofilen Tommy (Jonas Karlsson). Han är en karismatisk och drivande person, som kan vara charmerande och uppmuntrande, men han är också en manipulativ maktmänniska med mycket mörka sidor. Han begår övergrepp, både psykiska och fysiska. Snart blir Mollys enda mål att ta sig ur Tommys grepp – och att ställa honom till svars.

Historien sträcker sig från början av 90-talet till åren 2003-2007, då Tommys dotter Victoria (Hanna Ardéhn), hennes lillasyster Agnes (Tehilla Blad) och hans fru Lotta (Malin Persson) alla kämpar för att ta sig ur hans våld.

För manus står Ulf Kvensler (Vår tid är nu) och serien har skapats i samarbete med Sophie Jahn, dotter till den verkliga hästprofilen. Den är fritt baserad på verkliga händelser ur Sophie Jahns liv, och bygger också på intervjuer med många av dem som var med under rättegången mot hästprofilen på 90-talet. Alla namn på karaktärer och miljöer är fiktiva. Vissa skeenden i serien är påhittade eller justerade av dramatiska skäl.

I övriga roller ses bland andra, Melinda KinnamanChristopher WollterJessica LiedbergAnnika HallinFrida ArgentoOméya Lundqvist-Simbizi och Julia Marko-Nord.

Här kan du läsa recensioner:

Aftonbladet ger betyget 4 (av 5)

Göteborgs-Posten ger betyget 4

Kulturnytt i P1, Sveriges Radio ger betyget 4

Filmtopp ger betyget 4

Moviezine ger betyget 4