I dag, 3 augusti, invigs filmfestivalen i Locarno, Schweiz, en av Europas främsta A-filmsfestivaler. Franske regissören Gilles Marchands långfilm Dans la Forêt deltar i huvudtävlan, Piazza Grande. Filmen spelades in i Dalsland hösten 2015 och har producerats av GötaFilm i samproduktion med Film Väst. Med i Locarno finns också den svenska kortfilmen Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi samt Wolf and Sheep av Shahrbanoo Sadat, som vann Quinzaine des Réalisateurs i Cannes.

Into the Forest (Dans la forêt) är den tredje långfilmen av den franska regissören och manusförfattaren Gilles Marchand, vars tidigare filmer Who killed Bambi? (2003) och L’autre monde (Black Heaven, 2010) båda valts ut till Cannesfestivalens huvudsektion. Manuset är skrivet av Gilles Marchand och Dominik Moll. Moll har tidigare regisserat två långfilmer som tävlat i Cannes: Harry, en vän som vill dig väl (2000) och Lemming (2007).

Into the Forest handlar om två franska bröder (spelas av Timothé Vom Dorp och Théo Van de Voorde) som åker till Sverige för att tillbringa sin semester med sin franska pappa (Jérémie Elkaïm), som bor och jobbar i en svensk storstad. Det är en psykologisk skräckthriller, som gränsar till det övernaturliga, en genre som Marchand och Moll även tidigare gjort sig kända för

Filmen produceras av franska independentbolaget Les Films de Françoise i samproduktion med Film Väst och GötaFilm International (Frida Hallberg och Olivier Guerpillon). Filmen utspelar sig i sin helhet i Sverige och spelades in i Västra Götaland (Dalsland; Ed, Bäckefors och Kroppefjäll) och Göteborg mellan augusti och oktober 2015.

Den svenska kortfilmen Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi deltar i kortfilmssektionen Pardi di domani. Filmen är en ovanlig nordisk samproduktion både produktionsmässigt och innehållsmässigt. I filmen får vi följa ett nordiskt samarbete där tre delegater från Finland, Norge och Sverige samlas för att komma överens om ett konstverk som ska placeras på Treriksröset, den geografiska punkt där de tre länderna möts. Den nordiska kommittén blir överraskad när konstverket som ska utplaceras är i form av en nordisk dans. Kommittén är en komedi om politiska processer med höga ambitioner, som i slutändan faller platt.

Gunhild Enger är född i Oslo och har gjort flera internationellt framgångsrika kortfilmer som bland annat har nominerats till en Amanda (Norges motsvarighet till Guldbaggen) och en BAFTA. Jenni Toivoniemi är manusförfattare och regissör från Helsingfors som tidigare har vunnit jurypriset i Sundance och en Kristallbjörn för bästa kortfilm i Berlin. Kommittén produceras av Marie Kjellson på Kjellson & Wik i samproduktion med Film Väst med finansiering från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse och AVEK (Finland, SVT YLE (Finland) och NRK (Norge).

Wolf and Sheep av afghanska regissören Shahrbanoo Sadat vann huvudpriset i sektionen Quinzaine des Réalisateurs/Directors’ Forthnight vid filmfestivalen i Cannes och visas nu i sektionen I film delle giurie: Pardi di domain i Locarno. Wolf and Sheep tecknar porträtt av sägner och traditioner på den afghanska landsbygden sett genom en grupp barnherdars ögon, långt in i de isolerade bergsområdena. Producent för Wolf and Sheep är danska Katja Adomeit (Adomeit Film) som även var uttagen till Producer on the Move under filmfestivalen i Cannes 2015 och samproducent är Madeleine Ekman (Zentropa).

Locarno internationella filmfestival pågår 3- 13 augusti och är en av världens äldsta festivaler. Den första upplagan ägde rum redan 1946. Mer information här.