Danmark, Finland, Belgien och Norge har alla förhandsnominerat Film i Västs samproduktioner inför 2025 års Oscargala i kategorin International Feature Film. Oscargalan hålls den 2 mars i Los Angeles. De fyra är Magnus von Horns Flickan med nålen, Tia Kouvos Family Time, Leonardo vad Dijls Julie Keeps Quiet och Halfdan Ullmann Tøndels Armand.

Omkring 90 länder brukar förhandsnominera sina bidrag i kategorin International Feature Film. Den 17 december tillkännages en shortlist om 15 filmer, som i januari 2025 reduceras till fem inför själva Oscargalan.

Film i Västs samproduktioner har genom åren såväl förhandsnominerats som slutnominerats vid ett stort antal tillfällen. Hela listan hittar du här.

Här är de fyra nationella bidragen:

Danmark: Magnus von Horn, Flickan med nålen

Göteborgaren Magnus von Horns film Flickan med nålen hade sin urpremiär i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes. Den får svensk biopremiär senare i vinter. Filmen är delvis inspelad i Göteborg. Producerad av Nordisk Film Creative Alliance i samproduktion med Film i Väst, Lava Films & Nordisk Film Sverige (Madeleine Ekman). 

Karoline (Vic Carmen Sonne), en ung fabriksarbetare försöker hanka sig fram i Köpenhamn åren efter första världskriget. Samtidigt som hon är arbetslös, övergiven och gravid möte hon Dagmar (Trine Dyrholm), en karismatisk kvinna som driver en illegal adoptionsbyrå, där hon hjälper mödrar att hitta fosterhem för sina oönskade barn. Utan att ha någon annanstans att ta vägen blir Karoline en amma. Ett starkt band uppstår mellan de två kvinnorna, men Karolines värld rasar samman när hon blir varse den skakande sanningen om sitt arbete. Inspirerad av en sann historia, regisserad av Magnus von Horn (Efterskalv, Sweat) blir Flickan med Nålen/The Girl with the Needle en skakande berättelse om en kvinna som söker kärleken och en känsla av moral.

 

Belgien: Leonardo van Dijl, Julie Keeps Quiet

Filmen fick sin premiär i Cannes i sektionen Semaine de la Critique. Filmen kretsar kring den lovande tennisstjärnan Julie och misstänkta oegentligheter på tennisklubben. Produceras av De Wereldvrede i samproduktion med Hobab, Nima Yousefi, och Film i Väst.

Filmen handlar om Julie, som är en högt rankad spelare på en tennisakademi på elitnivå. Hennes liv kretsar kring spelet som hon älskar. När hennes tränare utreds och plötsligt stängs av uppmuntras alla klubbens medlemmar att berätta vad de vet. Men Julia bestämmer sig för att tiga…

I huvudrollerna ser vi Tessa Van den Broeck (Julie), Ruth Becquart (Liesbeth), Koen De Bouw (Tom), Claire Bodson (Sofie), Laurent Caron (Jeremy)

e Wereldvrede, Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap, Roxanne Sarkozi, i samproduktion medLes Films du Fleuve, Hobab, Nima Yousefi, och Film i Väst.

 

Finland: Tia Kouvo, Family Time

Tia Kouvo, Family Time. Filmen är producerad av Aamu Film Company, i samproduktion med Fredrik Lange, Vilda Bomben, och Film i Väst.

Det är juletid och familjen är återigen samlad. De medelålders systrarna Susanna och Helena besöker föräldrahemmet tillsammans med sina familjer. Men som vanligt dricker morfar Lasse för mycket och mormor Ella är orolig för dem alla. Barnbarnen är uttråkade och systrarna faller in i sin gamla jargong. Efter julen skiljs del alla åt och återvänder till sina vardagsliv. Tia Kouvos bitande, humoristiska, debut skildrar en fråga som vi alla kan förhålla oss till: Hur kan vi fortsätta söka efter djupare förståelse mellan människor samtidigt som vi inte alltid kommer att lyckas.

 

Norge: Halfdan Ullmann Tøndel, Armand

Halfdan Ullmann Tøndel vann priset Camera d’Or i Cannes, ett pris som belönar regissörer för Bästa debutfilm, för sin film Armand. Armand utspelar sig under en eftermiddag på en grundskola och handlar om ett möte mellan skolledningen och ett antal föräldrar. Den utvecklas så småningom till att bli ett både humoristiskt och fängslande drama. I huvudrollen ser vi Renate Reinsve, som vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i Världens värsta människa vid Cannes Film Festival 2021.

Göteborgsbolaget Prolaps Produktion, Stina Eriksson och Alicia Hansen, är svenska samproducenter tillsammans med Film i Väst.

Som ett av tre norska förhandsbidrag fanns också Erik Poppes film Quislings sista dagar, som fick sin premiär i Toronto och delvis är inspelad i Studio Fares i Trollhättan.