Viaplays originalserie Maskineriet är en actionfylld thrillerserie i åtta delar som utspelar sig i gränslandet mellan Norge och Sverige. Serien är bland annat inspelad i Strömstad och Göteborg. Maskineriets huvudförfattare är Niclas Ekström och Kjersti Ugelstad produceras av Martin Persson och Karolina Heimburg på Anagram Sweden i samproduktion med bland andra Film i Väst och regisseras av Richard Holm (Heder, Johan Falk, Gåsmamman).

 

Den norsk-svenska serien Maskineriet kretsar kring Olle (Kristoffer Joner), en till synes vanlig familjefar som vaknar upp på en bilfärja utan något minne av hur han hamnade där. Vid sin sida i framsätet har han en väska med sedlar – och en pistol. Där börjar jakten på sanningen och från polisen som leds av Nina (Julia Schacht). Kristoffer Joner är en av Norges största skådespelare och tackade ja till rollen eftersom han kände att manuset var ”något helt nytt”.

Olles fru Josefin spelas av svenska Hanna Alström, och i rollistan finns flera välkända svenska skådespelare som Jakob Eklund, Anastasios SoulisAngela Kovacs och Emil Almén. Nya svenska stjärnskottet Emilia Roosmann fick rollen som Monica i Maskineriet på sin examensdag från scenskolan. Dubbelspråkiga Emilia är till viss del uppvuxen i Norge och har skådespelaryrket i familjen genom sin pappa Magnus Roosmann. Den till synes mörka rollen som Monica var enligt Emilia Roosmann en välkommen utmaning.

–  Att få spela en karaktär som Monica i Maskineriet, och dessutom jobba tillsammans med Richard Holm som regissör är helt magiskt. Handlingen greppar en från första sekunden och jag föll direkt för rollkaraktärens utveckling. Det finns många lager att jobba med om jag säger så och serien är så spännande att jag knappt kunde släppa manuset, säger hon.

Producerad av Martin Persson och Karolina Heimburg på Anagram Sverige för Nordic Entertainment Group i samproduktion med Film i Väst och Helsinki-filmi med stöd från Business Finland, Audiovisual Production Incentive, och utvecklingsstöd från Film i Skåne, Lindholmen Science Park, Svenska Filminstitutet och Creative Europe MEDIA Programme. Internationell distribution av Lagardère Studio Distribution.