Hannes Holms långfilm EN MAN SOM HETER OVE har under de tre första dagarna setts av 241 726  – ett nytt rekord för svensk film i modern tid. Tidigare rekord hölls av Felix Herngrens film Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013).

– Det är fantastiskt roligt och ett gott bevis för att svensk film är som allra bäst när den förmår att beröra oss djupt och roa oss på samma gång, säger Tomas Eskilsson, VD för Film Väst, som samproducerat En man som heter Ove och ”Hundraåringen…” En man som heter Ove är till stora delar inspelad i Trollhättan.

– Jag har naturligtvis haft höga förväntningar med tanke på valet av Hannes Holm på regi som också skrivit manus och denna fantastiska ensemble med Rolf Lassgård i spetsen, men att verkligheten skulle överträffa dikten är ju helt magiskt, säger Annica Bellander Rune på Tre Vänner som producerat filmen tillsammans med Nicklas Wikström Nicastro.

Under premiärdagen sågs filmen av drygt 80 000 personer, i och med det petade man ner Star Wars från förstaplatsen på biotoppen.

– Det har varit en oerhört lustfylld resa att filmatisera Fredrik Backmans succéroman, och det är underbart att en så stor publik vill ta del av Ove och filmens budskap, säger regissören Hannes Holm.

EN MAN SOM HETER OVE är producerad Tre Vänner i samproduktion med bland andra Film Väst och distribueras av Nordisk Film. I huvudrollerna syns Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg och Ida Engvoll.