Jakten på en av filmvärldens mest åtråvärda utmärkelser, den gyllene Oscarsstatyetten går vidare. Av alla nomineringar har nu nio i kategorin Best Foreign Language Film valts ut. Till dem hör Hannes Holms En man som heter Ove och Erik Poppes norska Kongens Nei. Båda är samproducerade med Film i Väst.

Listan kommer att skäras ner från nio filmer till fem av en speciellt utvald kommitté den 13-15 januari, som då ser tre filmer om dagen och sedan röstar om vilka som ska gå vidare. Den slutgiltiga Oscarsnomineringen tillkännages den 24 januari och själva Oscarsgalan hålls den 26 februari på Dolby Theatre i Hollywood.

– Vi gratulerar båda filmerna och gläds åt att de är inspelade eller postproducerade i och runt Trollhättan. Det visar på den höga kompentens som finns i Västra Götalandsregionen. Återigen placerar sig Film i Västs samproduktioner på högsta internationella nivån. I februari i år var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Oscarsnominerad för Bästa mask och peruk genom Love Larson och Eva von Bahr och vi har genom åren haft fem samproduktioner som Oscarsnominerats. 2010 vann Susanne Bier med sin Hämnden, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

***

En man som heter Ove är baserad på Fredrik Backmans bestseller och till allra största delen inspelad i och runt Trollhättan. Filmen är producerad av Annica Bellander Rune och Nicklas Wikström Nicastro på SF Studios i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Förra helgen vann den European Comedy vid European Film Awards i Wroclaw där även Rolf Lassgård var även nominerad till Bästa manliga huvudroll. Vid svenska Guldbaggegalan vann den tre Guldbaggar. En man som heter Ove är den tredje mest sedda svenska biofilmen i Sverige sedan 1963 med över 1,7 miljoner sålda biljetter. Den har även sålts till ett stort antal länder, bland annat USA, Australien, Japan, Kina och de flesta länder i Europa.

Erik Poppes film Kongens Nei har sett av över 700 000 på de norska biograferna sedan premiären 23 september. Filmen utspelar dig under Nazitysklands invation av Norge 1940. Under några aprildagar ställdes kung Haakon VII inför Tysklands krav på kapitulation, en passiv regering och en kronprins redor för handling. En tid då ”verkligheten förvandlade en modig man till folkets Kung”. Han vägrade kapitulera. I huvudrollen ser vi den danske skådespelaren Jesper Christensen och norske Anders Baasmo som kronprins Olav. Dessutom spelar Tuva Novotny en av de ledande rollerna. Filmen är procerad av Finn Gjerdrum och Stein B Kvae på Paradox i samproduktion med bland andra Film i Väst. Postproduktionen är gjord av Zentropa i Trollhättan.

***

Här är alla nio internationella filmer som är kvar i kategorin Best Foreign Language Film:

  • Australien: Tanna, regi Bentley Dean, Martin Butler
  • Danmark: Under sandet/Land of Mine, regi Martin Zandvliet
  • Iran: The Salesman, regi Asghar Farhadi
  • Kanada: It’s Only the End of the World, regi Xavier Dolan
  • Norge: Kongens Nei/The King’s Choice, regi Erik Poppe
  • Ryssland: Paradise, regi Andrei Kontjalovskij
  • Schweiz: My Life as Zucchini, regi Claude Barras
  • Sverige: En man som heter Ove, regi Hannes Holm
  • Tyskland: Min pappa Toni Erdmann/Toni Erdmann, regi Maren Ade

PS. Film i Västs samproduktion The Happiest Day in the Life of Olli Mäki i regi av Juho Kuosmanen var Finlands Oscarsbidrag, men den gick alltså inte vidare bland de nio.