30 juni invigs filmfestivalen i Karlovy Vary i Tjeckien. Festivalen räknas som en A-filmfestival och är en av världens äldsta, där film från central- och östeuropa står i centrum. Ernst De Geers långfilm Hypnosen, som spelats in i Västra Götaland, är uttagen i huvudtävlan. Filmen är producerad av Garagefilm International, Mimmi Spång, i samproduktion med Film i Väst och norska Mer Film.

Hypnosen berättar om det unga entreprenörsparet André och Vera som ska pitcha sin app för kvinnohälsa på en prestigefylld tävling. Innan de åker dit testar Vera hypnos för att sluta röka. Plötsligt är hon som förändrad och André börjar agera alltmer irrationellt.

– Jag ville porträttera ett par som verkligen vill passa in bland andra och vad som händer när en av dem slutar vilja det, säger regissören Ernst De Geer.

I de ledande rollerna ser vi Herbert Nordrum (Världens värsta människa, Amundsen, Unge kommissarie Morse), Asta Kamma August (Händelser vid vatten, Bränn alla mina brev, Pakten), David Fukamachi Regnfors (Kapningen, Gentlemen, Deg), Andrea Edwards (Tunna blå linjen, Allt jag inte minns, Vår tid är nu).

Ernst De Geer är filmare, född 1989 i Stockholm. Han har studerat regi vid Norska filmhögskolan. Hans examensfilm, The Culture, från 2018 vann priser vid flera internationella festivaler, bland andra Palm Springs och Premiers Plans. Den var också nominerad till norska Guldbaggen, Amanda. Hypnosen är hans debutfilm. Manus till Hypnosen har han skrivit tillsammans med Mads Stegger.

Filmen är producerad av Garagefilm International i samproduktion med Film i Väst, Mer Film och Totem Atelier, i samarbete med SVT och Svenska Filminstitutet (Moving Sweden), med stöd från Norska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond i samarbete med NRK och YLE.

Bilder: Jonathan Bjerstedt och Jesper Brandt.