Nu står det klart vilka fem regissörer som väljs ut till andra omgången av talangprogrammet Five 4 Fiction. Hämd, vänskap, mystik och hederskultur är teman i deras långfilmsprojekt som ska utvecklas i Västra Götaland i talangsatsningen Five 4 Fiction, som bland andra stöds av Film i Väst.

Regissörerna Simone Norberg, Lina Berger, Samir Arabzadeh, Alecio Araci och Adam Starsmark kommer under ett år utveckla sina respektive långfilmsprojekt genom workshops, mentorskap och manushandledning. Bland annat kommer deltagarna i september få träffa den prisade regissören och manusförfattaren Amanda Kernell (Sameblod, Charter).

– Jag är jätteglad att vi får möjligheten att genomföra Five 4 Fiction ytterligare en gång! För Film i Väst är det viktigt att investera i utvecklingen av talang och jag tror verkligen att programmet kommer stärka deltagarna i deras konstnärliga processer, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang på Film i Väst.

Five 4 Fiction görs i samarbete mellan Film i Väst, Film&TV vid Lindholmen Science Park och FilmCloud / Förvaltningen för kulturutveckling, med viss finansiering från Svenska Filminstitutet.

Om deltagarna och deras projekt:

Simone Norberg
Född 1996, boende i Göteborg. Simone är utbildad på kandidatprogrammet i film på HDK-Valand och har även studerat på Fridhems folkhögskola. Hon har tidigare arbetat regiassistent på TV-serien Amningsrummet. Hon har skrivit och regisserat flera prisbelönta kortfilmer som Bad Lesbian och Girls Night Out. I långfilmsprojektet Till Lydia sätts vänskapen mellan två vänner på spel när 20-åriga Hanna inleder en hemlig relation med sin bästa vän Lydias ex-pojkvän. Under några sommarveckor i Göteborg får vi följa med på en intensiv berg-och-dal-bana av lögner och svek tills sanningen slutligen uppdagas.

 

 

Lina Berger
Född 1989, boende i Göteborg. Lina tog examen 2022 från filmisk gestaltning på HDK-Valand och har genom åren regisserat flera kortfilmer. Hon har även arbetat med casting på flertalet filmer och tv-serier som Young Royals, Allt jag inte minns, Hjärtat och Dröm vidare. Hennes långfilmsprojekt Spirit of the Glass är en ungdomsfilm i gränslandet mellan drama och fantasy, där fyra elvaåriga flickor flyr sin oroliga hemmamiljö för att gemensamt utforska ett mystiskt universum genom en portal i det gastkramande spelet Anden i glaset.

 

 

Samir Arabzadeh
Född 1986, boende i Göteborg. 2010 tog Samir examen från kandidatprogrammet i film vid Queensland University of Technology. I sina filmer arbetar han ofta gränsöverskridande mellan live action och animation, mellan det dokumentära som i kortfilmen Powernappers paradise och mellan fiktion som i den 3D-animerade kortfilmen Märta Proppmätt. Långfilmsprojektet Du måste blöda är en feministisk thriller som ämnar belysa det patriarkala förtrycket inom hederskulturer där kvinnan måste blöda på bröllopsnatten.

 

 

Alecio Araci
Född 1992, boende i Göteborg. Alecio tog sin examen 2018 från kandidatprogrammet i Filmisk gestaltning vid Akademin Valand. Han har genom åren arbetat inom många olika funktioner i filmbranschen, bland annat som rollsättare, manusförfattare och regissör. Långfilmsprojektet Slynglarna handlar om den hyperaktive Damir som åker på en actionfylld roadtrip med en nyfunnen älskare för att sätta dit en förövare från det förflutna.

 

 

 

Adam Starsmark
Född 1994, boende i Göteborg. Adam är regissör och manusförfattare med examen  från YRGOS manusförfattarutbildning 2021. Han har skrivit och regisserat ett flertal kortfilmer som Vikarie, Aska och Låt det brinna. Han arbetar även som lektör och dramaturg. Långfilmsprojektet Felix berättar historien om en 24-årig man som finner en gemenskap han saknat när han börjar arbeta som dörrvakt på krogen. Men det nya sammanhanget visar snart upp en våldsam baksida.