Nu blir det långfilm av Britt-Marie var här, ännu en bästsäljande roman av Fredrik Backman. Pernilla August spelar huvudrollen och Tuva Novotny regisserar denna varma, roliga och berörande historia om kvinnan som väntade hela livet på att börja leva. I april börjar inspelningen i Västra Götaland. SF Studios producerar och Film i Väst samproducerar.

Efter att Pernilla August under några år arbetat som regissör (bland annat regisserade hon Den allvarsamma leken 2016, även den samproducerad av Film i Väst) tar hon nu återigen plats framför kameran i huvudrollen som den 63-åriga Britt-Marie. För regin svarar Tuva Novotny som här regisserar sin första långfilm efter att tidigare ha regisserat avsnitt av de populära TV-serierna Dag och Lilyhammer.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få regissera detta rörande och upplyftande feelgood-drama, säger Tuva Novotny. – Pernilla är ”the one and only”. Det krävs en superelastisk och organisk skådespelare med en känsla för både humor och drama för att bära en sådan här roll. Det finns ingen annan som samma omfång som Pernilla. Ett rent egoistiskt val, förklarar Tuva Novotny.

Precis som den populära och berörande romanen så handlar filmen om 63-åriga Britt-Marie som plötsligt kastas ut ur sin trygga tillvaro och tvingas att börja på nytt helt själv. Det är en varm dramakomedi om att få – och ta – en andra chans i livet och om att hitta en ny plats i tillvaron tillsammans med helt nya människor.

Pernilla August har en öm blick på sin rollfigur: – Hon är en blyg, rädd, blockerad och väldigt osäker människa som plötsligt skjuter ut sig från äktenskapet – och hittar sig själv. Plötsligt vågar denna spröda lilla person låta sig bli uppbjuden på dansgolvet – hennes utveckling är så jäkla vacker att jag ryser, säger Pernilla August.

Britt-Marie var här blir den andra filmen baserad på en succéroman av Fredrik Backman som Film i Väst samproducerar. Den förra var Hannes Holms Oscarsnominerade En man som heter Ove som sågs av inte mindre än 1,7 miljoner biobesökare bara i Sverige.

Britt-Marie var här börjar inspelningen i april i Västra Götaland. Just nu pågår rollsättningen av övriga roller. Manus är skrivet av Maria von Heland och fotograf är Jonas Alarik (Guldbaggenominerad för ”Korparna”).

Britt-Marie var här produceras av SF Studios. Producenter är Gustav Oldén och Nicklas Wikström Nicastro. Det är en samproduktion med Film i Väst, TV4, Nordsvensk Filmunderhållning och Filmkameratene AS och med stöd av Svenska Filminstitutet samt Norska Filminstitutet.

Britt-Marie var här distribueras av SF Studios och förväntas ha biopremiär i hela Norden i slutet av 2018.

Synopsis:
När Britt-Marie, 63, hamnar i skilsmässa efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Britt-Marie hamnar i det avfolkade Borg, där livet för de flesta andra också tycks vara förbi. Men i Borg finns också drömmar, som väcker Britt-Maries väl undangömda framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet – kanske är det aldrig för sent att börja leva.

Bild: Hans Alm