Sveriges största juridiska skandal – fallet Thomas Quick – blir film i regi av Mikael Håfström, som nu återvänder till Sverige för att göra sin första svenska film sedan Ondskan. Quick är inspirerad av Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare och manuset är skrivet av Erlend Loe. I rollerna ser vi David Dencik, Jonas Karlsson och Alba August. Filmen produceras av Helena Danielsson, Brain Academy i samproduktion med bland andra Film i Väst. Delar av filmen spelas in i Västra Götaland.

Quick är den fängslande sanna historien bakom Sveriges största juridiska skandal hittills, historien om reportern som ensam ifrågasatte ett helt rättssystem, en rörande journalistisk thriller om en man som offrade sitt eget liv i sökandet efter sanningen. Hannes Råstam var dedikerad att bevisa Thomas Quicks oskuld och avslöja det juridiska rättskaos som gav Quick ett liv i ett rättspsykiatriskt fängelse.

Men ingen var intresserad av att befria och frikänna Sveriges värsta seriemördare, en kannibalistisk våldtäktsman som dömts för åtta mord och som erkänt ytterligare tjugofem. Berättelsen lägger ett pussel för betraktaren att följa som bit för bit avslöjar den otroliga historien bakom Thomas Quick-fallet. Genom hemliga källor, mängder av fakta och en människas ihärdiga känsla för rättvisa fängslas publiken ända till det överväldigande slutet.

I rollen som Thomas Quick ser vi David Dencik, en internationellt hyllad skådespelare som vi bland annat sett i Top of the Lake, Gentlemen och Tinker Taylor Soldier Spy. Folkkäre och lika hyllade Jonas Karlsson spelar Hannes Råstam och sågs senast i Ted – för kärlekens skull och All Inclusive, samt tidigare i Stockholm Stories baserad på hans egen bok. Alba August, som spelar researchern Jenny Küttim, utsågs nyligen till Shooting Star vid Berlin Filmfestival och är högaktuell i danska Netflix TV-serien The Rain. Alba är i höst också aktuell i titelrollen i storfilmen Unga Astrid.

Filmen produceras av Helena Danielsson, Brain Academy i samproduktion med Film i Väst och Umedia, Belgien samt Nordisk Film. Internationella rättigheter säljs av Trust Nordisk. Inspelning av filmen startar i höst och beräknas ha svensk biopremiär hösten 2019 i distribution av Nordisk Film.