Nu har trailern släppts för nordiska storfilmen Drottning Margareta (Margrete den Første) i regi av Charlotte Sieling. I filmen spelar den danska filmstjärnan Trine Dyrholm huvudrollen som Drottning Margareta, regent över Danmark, Norge och Sverige och därmed en av de mäktigaste monarkerna i Skandinavisk historia. Filmen produceras av SF Studios (Birgitte Skov och Lars Bredo Rahbek) i samproduktion med Film i Väst. Delar av postproduktionen sker i Västra Götaland. 

Filmen har biopremiär i Danmark den 16 september följt av ett biosläpp i övriga Nordiska länder under hösten 2021. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent International Sales håller i internationell försäljning.

Historien om Drottning Margareta, kvinnan som förenade Norden till ett kungarike, har aldrig berättats på film tidigare. Filmen lyfter historien om en kvinna som skapade något utomordentligt stort med enorma konsekvenser för hennes liv och hennes person. Hon var en kvinna före sin tid som offrade sig för Norden. Drottning Margareta befinner sig i maktcentrum då ett chockerande rykte når slottets murar och sätter henne i ett omänskligt dilemma där ett felaktigt val kan förstöra allt.

Regissör Charlotte Sieling: ”Drottning Margareta var en imponerande kvinna vars historia jag vill berätta, som förvånansvärt aldrig har berättats tidigare på vita duken. Jag vill ge henne en röst och berätta historien om en av Europas starkaste ledare. Om kvinnan som skapade Kalmarunionen, som varade i 126 år, och om kvinnan som regerade trots, och inte på grund av hennes kön. Drottning Margareta är ett modernt porträtt av en kvinna vars motgångar, trots att det är 600 år sedan, liknar de utmaningar kvinnor idag kämpar med – karriär, familj och moderskap. Filmen kommer visa det pris Drottning Margareta var tvungen att betala för att vara en enastående ledare.”

Charlotte Sieling har en lång karriär som en av Danmarks mest erkända regissörer för TV-serier såsom Brottet (2009), Bron (2011) och Borgen (2015) samtidigt som hon är en av Europas mest eftertraktade regissörer för amerikanska succéserier såsom Homeland (2014). Nyligen regisserade hon HBO:s skräckserie Lovecraft Country (2020). Med Drottning Margareta tar Charlotte Sieling en av Nordens största historier till vita duken och presenterar sig som en spännande aktör på den europeiska filmscenen.

Drottning Margareta har förutom danska filmstjärnan Trine Dyrholm (Hjärter dam) i huvudrollen en gedigen ensemble bestående av bland andra Søren Malling (Utredningen), Morten Hee Andersen (Herrens vägar), Jakob Oftebro (Kon-tiki), Bjørn Floberg (Ut och stjäla hästar), Magnus Krepper (Hjärter dam), Thomas W. Gabrielsson (A Royal Affair), Agnes Rase (Midsommar), Simon J. Berger (Exit), och Paul Blackthorne (Arrow).

Synopsis
Året är 1402. Drottning Margareta har lyckats med vad ingen man har gjort innan henne. Hon har samlat Danmark, Norge och Sverige i en fredsunion som hon ensam regerar genom hennes unga, adopterade son Erik. Unionen är full av fiender och Margareta planerar därför ett äktenskap mellan Erik och prinsessan Philippa av England. En allians med England ska säkra unionens status som en ny europeisk stormakt och förhindra attacker, men en hissnande konspiration är på gång som sätter Margareta i ett omöjligt dilemma som kan kosta henne allt.

Charlotte Sieling har skrivit manus till Drottning Margareta tillsammans med Jesper Fink (Before the Frost) och Maya Ilsøe (Arvingarna). Rasmus Videbæk (A Royal Affair) är fotograf, Søren Schwartzberg (Before the Frost) kommer att stå för scenografi och Manon Rasmussen (Melancholia) för kostym. Makeup/hårdesign är AnnaCarin Lock (Quick), casting Anja Philip (Wildland), klippning Sverrir Kristjánsson (The Man), ljuddesign Rune Palving (The Man), VFX design Thomas Dyg (Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2) and och musik/kompositör Jon Ekstrand (Hjärter dam).

Drottning Margareta produceras av SF Studios med Birgitte Skov och Lars Bredo Rahbek som producenter och Jon Nohrstedt som samproducent tillsammans med norska Filmkameratene, isländska Truenorth, tjeckiska Sirena Film och svenska Film i Väst med stöd från Danska Filminstitutet, TV 2 DANMARK, Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Icelandic Film Center, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Czech Film Fund, Polish Film Institute, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Carlsbergsfondet, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal  och Creative Europe MEDIA Programme of the European Union.

SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent International Sales hanterar internationell försäljning.

Filmen har biopremiär i Danmark den 16 september följt av ett biosläpp i övriga nordiska länder under hösten 2021.