Berlinale, en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler, invigs 9 februari. I kampen om den åtråvärda Guldbjörnen finns en av Film i Västs samproduktioner, den polsk-svenska thrillern Game Count i regi av Agnieszka Holland. Dessutom tävlar Erik Poppes Kongens nei om publikens pris i Panorama och Petter Lennstrand om en Kristallbjörn i Generation Kplus för Upp i det blå. Utöver det visas Gurinder Chadhas Viceroy’s House i Official Selection, men utom tävlan.
– Film i Väst har som uttalat mål att ha samproduktioner med i huvudtävlan på festivalerna i Berlin och Cannes. I fjol vann vi två Silverbjörnar. I år har vi tre tävlingsbidrag, varav en slåss om en Guldbjörn. Vi gratulerar alla inblandade produktions- & postproduktionsbolag och alla duktiga filmarbetare. Det är ett bra mycket bra resultat för Sveriges ledande filmregion och ett gott betyg för den västsvenska filmindustrin, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst.
Game Count
Agnieszka Hollands Game Count baseras på Olga Tokarczuks bestseller Drive Your Plough over the Bones of the Dead och hon har även skrivit manus ihop med Agnieszka Holland. Filmen följer en serie av mord på jägare från ett litet samhälle. En äldre bybo upptäcker att hon är huvudmisstänkt i polisens undersökning Game Count är producerad av TOR Film Production i samproduktion med Hemimatfilm, Nutprodukce, svenska Chimney Group (Fredrik Zander) och Film i Väst. Postproduktionen är gjord i Göteborg av Chimney Group. Agnieszka Holland har arbetat som regissör och manusförfattare under flera decennier. 1992 Oscarsnominerades hennes film Europa Europa och hon har även nominerats till Berlin, European Film Awards och brittiska BAFTA.
Upp i det blå
I måndags fick Petter Lennstrand ta emot Gullspira på Guldbaggefestivalen. Nu är hans långfilm Upp i det blå uttagen till tävlan i sektionen Berlinale Generation Kplus. Filmen spelades till stora delar in i Göteborg.
– Roligt och hedrande att filmen blivit uttagen! Extra kul eftersom det är första gången jag gör långfilm”, säger Petter Lennstrand., som skrivit manus tillsammans med Martin Olczak. Petter Lennstrand har tidigare gjort julkalendern Höjdarna, För alla åldrar och skapat karaktären Allram Eest.
Upp i det blå är berättelsen om när 8-åriga Pottan av misstag hamnar på en återvinningsstation hos några besynnerliga typer. Snart upptäcker hon deras hemlighet, bakom höga stängsel snickras det på en hemmagjord rymdfarkost. En film med oväntad vänskap, humor och äventyr när Pottan blir världens första 8-åring i rymden. I filmen agerar skådespelare och egensinniga muppdockor tillsammans.
Upp i det blå är producerad av Lars Jönsson och Memfis Film AB i samproduktion med Film i Väst och SVT, i samverkan med BLA Stockholm och med stöd av Nordisk Film- & TV Fond och Svenska Filminstitutet/filmkonsulenter.
Kongens nei
Erik Poppes historiska drama Kongens nei var Norges Oscarsbidrag och blev Shortlisten för en Oscar. Dessutom är den en riktig publikfilm: Över 700 000 såg den på de norska biograferna. Kongens nei produceras av Finn Gjerdrum och Stein B Kvae på Paradox Film i samproduktion med bland andra Film Väst. En del av postproduktionen är gjord av Zentropa Sweden i Trollhättan.
Kongens Nei handlar om de tre dramatiska dygn i april 1940 då den norske kungen Haakon VII får ett ofattbart ultimatum av den tyska krigsmakten: Kapitulera eller dö. Med tyskt flyg och soldater i hälarna tvingas kungafamiljen på flykt. De bestämmer sig för att dela upp sig, utan att veta om de någonsin kommer att få se varandra igen. Kronprinsessan Märtha reser med barnen till Sverige medan kung Haakon(Jesper Christensen) och kronprins Olav (Anders Baasmo Christiansen ) stannar i Norge för att fortsätta kampen. Efter tre dygns desperat flykt fattar kung Haakon slutgiltigt sitt beslut: han vägrar att kapitulera, även om det kan kosta både honom, hans familj och många oskyldiga norrmän livet.
Viceroy’s House
Gurinder Chadhas film Viceroy’s House handlar om Lord Mountbatten, som i sin egenskap av vicekung av Indien, under några månader 1947, får i uppdrag att återlämna Indien till sina invånare. Mountbatten levde på ovanvåningen tillsammans med sin hustru och dotter. På bottenvåningen levde deras 500 muslimska, hinduiska och sikhiska tjänare. Samtidigt som den politiska eliten slog sig ner på ovanvåningen för att slåss om det självständiga Indiens födelse, utbröt konflikter över hela palatset. Filmen är producerad av Pathé i samproduktion med Filmgate i Göteborg.