Film i Västs samproduktion En man som heter Ove i regi av Hannes Holm nominerades i dag till två Oscar i kategorin Best Foreign Language Film samt för Best Makeup and Hairstyling (Eva von Bahr och Love Larsson). Filmen är till stora delar inspelad i Trollhättan med omnejd. Själva Oscarsgalan äger rum den 26 februari 2017.

– Vi gratulerar Hannes Holm, Rolf Lassgård och alla som varit med under det formidabla segertåg som En man som heter Ove gjort över världen. Det är extra roligt att filmen spelats in i och runt Trollhättan. Det är ytterligare ett exempel på att Västra Götaland är Sveriges främsta filmregion, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst.

Filmen om den vresige och ordningsamme Ove är en av senare års mest framgångsrika svenska filmer med drygt 1,7 miljoner besök. I mars 2016 gick den in på bronsplats på listan över de mest sedda svenska filmerna på bio i Sverige sedan Filminstitutet började med sina mätningar 1963. En man som heter Ove är baserad på Fredrik Backmans bok. I rollerna ser vi Rolf Lassgård, Bahar Pars, Ida Engvoll, Filip Berg med flera.

En man som heter Ove är producerad av Annica Bellander Rune och Nicklas Wikström, Tre Vänner, i samproduktion med Film Väst, Nordisk Film, Nordsvensk Filmunderhållning, Fantefilm, med stöd från Svenska och Norska filminstituten samt Nordisk Film & TV Fond.

Filmen vann två Guldbaggar: bästa manliga huvudroll (Rolf Lassgård), Bästa mask/smink (Love Larson och Eva von Bahr) samt Biopublikens pris. Dessutom hade den ytterligare fyra nomineringar. Lassgårds rolltolkning har även prisats vid Seattle International Film Festival. Filmen vann priset European Comedy vid European Film Awards i Wroclaw 10 december i fjol.

En man som heter Ove är också en internationell bioframgång, inte minst i USA. Den har också sålts till över 50 marknader, bland andra Japan (Medallion Media), Frankrike (Paradis Films), Grekland (Videorama) och Sydkorea (Sidus).

För mer information: Mikael Fellenius, VD, Film i Väst, 0702-93 88 00