Film i Västs samproduktion Måste Gitt av Ivica Zubak har tagits ut i Big Screen Competition på Rotterdams filmfestival, en av Europas främsta.

Måste Gitt hade svensk biopremiär 6 januari och fick höga betyg av kritikerna. Även publikmässigt har den varit en framgång. Tillsammans med sju andra filmer har Måste gitt valts ut för att tävla om Big Screen Award som delas ut på Rotterdams internationella filmfestival. Vinnaren får 15 000 euro.

I Måste gitt följer vi Metin, en ung man i en av Stockholms förorter där oskrivna lagar gäller och de egna domstolarna alltid har sista ordet. Det udda med den här shurdan (=killen!) är att han skriver dagbok om allt han ser och gör – alla namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När dagboken en dag försvinner blir Metins liv knas och aldrig detsamma igen.

– Det är självklart kul och hedrande att vår film är med och tävlar om den här utmärkelsen! Det är mycket humor i Måste gitt och det ska bli väldigt spännande att se om det går igenom duken även hos holländarna. Vi hoppas på vinst så att filmen får holländsk distribution och kan ”gitta” ut i Europa, säger Abbe Hassan, producent och Ivica Zubak, regissör.

Måste gitt har regisserats av Ivica Zubak och producerats av Abbe Hassan. Ivica Zubak och Abbe Hassan driver tillsammans produktionsbolaget Indian Summer Film. Samproducenter för filmen är Film i Väst och Ljud & Bildmedia. I Sverige distribueras filmen av TriArt Film.

Rotterdams filmfestival pågår 25 januari-5 februari. Mer information om festivalen här.