20 svenska filmer och svenska samproduktioner går upp på svensk bio fram till sommaren. Nio av dem är Film i Västs samproduktioner. Här är hela listan med alla premiärdatum.

20 januari: Holy Spider i regi av Ali Abbasi. I Holy Spider bestämmer sig en journalist för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare. Holy Spider togs ut i till huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes, där huvudrollsinnehavaran Zar Amir-Ebrahim vann pris som bästa kvinnliga skådespelare. Shortilistad för en Oscar 2023.

 

3 februari: En dag kommer allt det här bli ditt i regi av Andreas Öhman. Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast ett av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen? En berättelse om familj och ett arv som ingen vill ha. Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Arvin Kananian, Mattias Fransson, Emil Almén och Filip Berg.

 

10 februari: Godland i regi av Hlynur Pálmason. Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande. För att nå sitt mål tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Lukas är utrustad med en för tiden modern kamera, men i övrigt blir det snart uppenbart hur illa rustad han är för sitt uppdrag. Ju djupare han når in i det karga och oförlåtande landskapet, desto mer avviker han från sitt syfte. Moralen sviktar, paranoian växer och allt går mot en katastrof. Bygger på en sann historia och de autentiska fotografier som upphittats efter resan.

 

24 februari: Andra akten i regi av Mårten Klingberg. Andra akten – en berättelse om vänskap, livsglädje och hopp. Huvudrollerna spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård.  Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

 

14 april: Butiken i regi av Ami-Ro Sköld. Butiken berättar, genom en unik blandning av stop motion-animation och live action, om de relationer och konflikter som uppstår när människor pressas av ett profithungrigt system. Är det möjligt att trotsa de krafter som vill få oss att konkurrera om smulorna, och inse att vi i stället kan vara varandras enda allierade?

 

10 mars: Exodus i regi av Abbe Hassan. Filmen, som är en road-movie om ett modernt och globalt fenomen, flyktingvågen, är Abbe Hassans debutlångfilm som regis-sör. Amal är 12 år och på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige. Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten…  De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande.

 

31 mars: Motståndaren i regi av Milad Alami. En brottare tvingas lämna Iran med sin familj när ett förödande rykte sprids om honom. Efter att ett förkrossande rykte sprids om honom i Iran, tvingas Imam att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.

21 april: The Good Driver i regi av Tonislav Hristov. The Good Driver handlar om Ivan, en bulga-risk taxichaufför som försöker gottgöra sina misstag och visa för sin hustru och son att han har förändrats. Samtidigt förstår han att det finns många sätt att visa vad man egentligen går för.

 

30 juni: Forever i regi av Anders Hazelius. En ungdomsfilm om vänskap, kärlek och fotbollsdrömmar, Mila (Flutra Cela) och Kia (Judith Sigfridsson) har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo (Agnes Lindström Bolmgren) så börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs och spela på Gothia Cup ser äntligen sin chans att lyckas – men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?