Den vann det prestigefulla filmpriset Un Certain Regard i Cannes och European Discovery vid European Film Awards. Dessutom blev den Finlands Oscarsbidrag och nominerades till Nordiska rådets filmpris. I dag har Juho Kuosmanens film Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv svensk biopremiär och möts av strålande recensioner.

Filmen utspelar sig sommaren 1962 då Olli Mäki har chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Hela Finland, från landsbygden till stadens ljus i Helsingfors, har förberett sig på hans seger och framgång. Allt Olli behöver göra är att gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen. Men det finns ett problem – han har förälskat sig i Raija.

Filmen är producerad av Aamu Filmcompany i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. Filmen har svensk biopremiär den 10 februari. Distribution Folkets bio.

Jan Lumholdt ger filmen betyget 5 (av 6) i Svenska Dagbladet:
”Valet att filma i svartvitt har, särskilt när det nu handlar om boxning, föranlett jämförelser med Scorseses ”Tjuren från Bronx”, en film som regissören Kousmanen säkerligen har sett och tyckt om. Men främst tycks han ha tagit till sig tonen från just de år detta utspelar sig, en frisk era av ny fransk våg, italiensk dolcezza, arga unga engelsmän, nya svenska visioner och tjeckisk vårkänsla. Sällan har jag sett det mera otvunget gjort, denna fångade tidsanda. Det känns nästan som att plötsligt hitta en osedd tidig Troell. Underbart.”

Johan Croneman ger betyget 4 (av 5) i Dagens Nyheter:

Svartvitt, 16-millimeter, Finland 1962. Det låter ju inte som om man skulle få Biosverige att springa benen av sig – men man hoppas! ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” har alla möjligheter att också bli din bästa kväll den här veckan.”

Hannes Dükler ger också betyget 4 (av 5) i Göteborgs-Posten:

Juho Kuosmanens långfilmsdebut är en boxningsfilm som inte innehåller särskilt mycket boxning. Med både humor och melankoli skildrar han i första hand en kärlekshistoria där frågan om vad som egentligen är viktigast här i livet står i fokus, utan att någonsin hemfalla till gråtmild sentimentalitet. Ärligheten, respekten och kärleken lyser klart hos det unga, lågmälda men sam-tidigt karismatiska paret spelat av Jarkko Lahti och Oona Airola. Alltsammans sett genom J P Passis vackra, svartvita foto i en berättelse som vann Un Certain Regard-priset i Cannes.”

Fler recensioner hittar du här.

Här kan du se trailern.