Nu kan vi se de första bilderna från regissören Mikkel Serups (Kastanjemannen) politiska thriller Mørkeland med manus av Marie Østerbye (Rita). I huvudrollerna ser vi Anders W. Berthelsen, Ulrik Torp, Nicolas Bro, Mathilde Arcel, Sofia Nolsøe och Patrick A. Hansen. Filmen, som får dansk biopremiär sensommaren 2024, produceras av Meta Film i samproduktion med bland andra Film i Väst. Distribution SF Studios.

2004 blev den prisvinnande filmen Kongekabale en stor dansk publiksuccé med över 550 000 biobesökare. Kongekabale liksom Mørkeland baseras på Niels Krause-Kjærs romaner.

Mørkeland utspelar sig på tidningen Dagbladet, där Ulrik Torp efter en neddragning åter igen arbetar som journalist. Hans gamla kollega och chefredaktör Henrik Moll ber honom att bevaka ett mord på en ung medarbetare på Inrikesministeriet. Tillsammans med sina unga medarbetare kommer Torp en liten krets av tidigare politiker och toppämbetsmän på spåret. De skyr inga medel i sin strävan efter att makten hamnar i rätt händer. Ännu en gång dras vi tillsammans med Torp in i en politisk sammansvärjning – denna gång där själva grundvalen för vårt samhälle sätts på spel.

Mørkeland produceras av Meta Film, Sara Namer och Morten Kjems Hytten Juhl, i samproduktion med Meta Film Stockholm och i Film i Väst, i samarbete med SF, TV2 och YLE. Med stöd av Danska Filminstitutet, Svenska Filminstitutet och Creative Europe Programme of the European Union.