I samband med en pressträff för Jag är Zlatan hos Film i Väst på Kungsgatan 7 i Göteborg släpptes de första bilderna på skådespelarna Dominic Andersson Bajraktari och Granit Rushiti. Med på den digitala pressträffen var manusförfattaren David Lagercrantz, regissören Jens Sjögren och producenten Fredrik Heinig, B-Reel Films. Ulrika Grönérus på Film i Väst ledde pressträffen. 

Jag är Zlatan  är baserad på David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic succébok Jag är Zlatan Ibrahimovic från 2011.  Det är en underhållande och gripande berättelse om den kaxiga och bångstyriga lilla killen från Rosengård som blev en av världens bästa fotbollsspelare. Rollerna som Zlatan Ibrahimovic är uppdelade i en yngre genom Dominic Andersson Bajraktari och en äldre genom Granit Rushiti. Filmen beräknas ha biopremiär hösten 2021. Filmen produceras av BRF i samproduktion med Film i Väst.

Jag är Zlatan är 2021 års stora svenska spelfilm. Den är baserad på den sensationella boken Jag är Zlatan Ibrahimovic av David Lagercrantz (2011) som såldes i över 1 miljon exemplar bara i Sverige. Det är berättelsen om killen som växte upp under mycket enkla förhållanden men senare fick allt han hade drömt om. Som genom en enastående talang, hårt arbete, en stenhård vilja och trots motgångar kunde göra det han verkligen ville göra.

– Zlatan är inte bara en fantastisk fotbollsspelare. Han är en makalös historia också. Hans resa från uppväxten i Rosengård till världsscenen har blivit vår kanske mest klassiska underdog-berättelse. Vi har velat fånga komplexiteten i den storyn, och lyfta fram smärtpunkterna och vändningarna, säger David Lagercrantz, som skrivit filmmanuset tillsammans med Jakob Beckman.

För regi står Jens Sjögren, känd från bland annat tv-serien Innan vi dör och Torpederna.

– Det ska bli otroligt kul att filmatisera Jag är Zlatan. Precis som många andra kunde jag inte sluta läsa boken och jag blev tagen av Zlatans berättelse. Att nu få chansen att skildra denna moderna klassiker på film är väldigt ärofullt. Framförallt ser jag fram emot att arbeta med Dominic och Granit. Det finns väldigt mycket Zlatan i dem, säger regissör Jens Sjögren.

Både Dominic Andersson Bajraktari (stora bilden ovan) och Granit Rushiti (bilden) är nykomlingar på skådespelarhimlen. Dominic är en 13-åring med mycket energi som påminner väldigt mycket om en ung Zlatan i sättet han ser på världen. Granit Rushiti är 19 år och är själv en stor fotbollstalang med bakgrund i Malmö FF. Fysiken, personligheten och inte minst det karaktäristiska leendet påminner starkt om Zlatan.

– Vi har hittat två fantastiska killar som skall gestalta Zlatan, vi har ett fantastiskt manus med en regissör som vi vet har fingertoppskänsla, och framförallt har vi en otroligt fängslande och underhållande historia om en svensk person som gjort avtryck över hela världen. Vi har ingenting att skylla på. Nu skall vi bara göra den där filmen som lever upp till våra och allas förväntningar.  Det är både läskigt och otroligt inspirerande, säger Fredrik Heinig som tillsammans med Mattias Nohrborg och Frida Bargo producerar filmen för BRF.

Bland övriga namn i rollistan ser vi Cedomir Glisovic som pappa Sefik Ibrahimovic, Merima Dizdarevic som mamma Jurka Gravic, Linda Haziri och Selma Mesanovic spelar Zlatans syster Sanela.  Större delen av filmen spelas in på autentiska platser i Malmö.