På fredag 11 mars är det svensk biopremiär för Joost van Ginkels film Paradissviten, som hade sin världspremiär i Toronto i september och som utsågs till Nederländernas Oscarsbidrag. Filmen är producerad av Bastide Films i samproduktion med Olle Wirenhed på Götafilm och Film Väst. Svensk distribution: Folkets Bio.

Alla vägar bär till Amsterdam för de sex människor vars liv och öden korsar varandra i denna fresk över det samtida Europa. Jenya lämnar Bulgarien full av drömmar och förhoppningar men det tar inte många timmar innan drömmen förvandlas till en fruktansvärd mardröm och istället för den utlovade modellkarriären tvingas hon in i en cynisk traffickinghärva. Papperslösa Yaya rycker ut till hennes räddning med sitt eget liv som insats. Den serbiske krigsförbrytaren Ivica förföljs av sitt förflutna och får bittert erfara att brott aldrig förblir ostraffade. Seka från Bosnien drivs av hämndbegär. Och den världsberömde svenske dirigenten Stig är blind för det som utspelas framför hans ögon ända tills sonen Lukas rymmer hemifrån och han inser att hans besatthet av musiken blivit en mur mellan honom och sonen. Ibland kan en blick förändra ett liv för alltid.

Så här beskrivet regissören och manusförfattaren Joost van Ginkel sin film:
– Jag vet att jag inte kan förändra mänskligheten, men jag hoppas att filmen kan bidra till någon slags medvetenhet om den komplexa och ofta brutala värld vi lever i. Berättelserna och karaktärerna bygger på verkliga personer och händelser och det finns element av igenkänning för alla. Filmen beskriver en tid men det är samtidigt min tolkning och är en både rå och poetisk hyllning till människans styrka och förmåga till överlevnad.

I rollerna ser vi bland andra Magnus Krepper, Eva Röse, Erik Adelöv, Issaka Sawadogo, Anjela Nedyalkova.

Paradissviten har varit uttagen till filmfestivaler i Toronto, São Paulo, Tallinn, Palm Springs och bland annat vunnit priser i Tallinn.