Filmfestivalen i Karlovy Vary räknas till världens A-filmsfestivaler och är den mest betydande i Central- och Östeuropa. I år visas cirka 200 filmer på festivalen, som pågår 1-9 juli. Bland dem finns fyra av Film Västs samproduktioner. Tre av dem är redan festivalvinnare i år…

I huvudtävlan deltar rumänsk-svenska By the Rails av Cătălin Mitulescu. Filmen handlar om Adrian, som tagit arbete utomlands för att bidra till familjens ekonomi. När han återvänder är inget som förut. Hans hustru är sig helt olik, som om de båda aldrig varit gifta. I sin tredje långfilm skildrar Cătălin Mitulescu det avgörande ögoblick då en kärleksrelation balanserar på den tunna linjen mellan uppbrott och att börja om från början. Filmen är producerad av Strada Film i samproduktion med Film Väst, The Chimney, Digital Cube. Cătălin Mitulescus film Loverboy (2011) visades i Un Certain Regard och är även den samproducerad med Film Väst.

De övriga tre har redan vunnit stora festivalpriser i år:

  • United States of Love av Tomasz Wazilewski, som vann en Silverbjörn vid Berlins Internationella Filmfestival för Bästa manus.
  • The Happiest Day in the Life of Olli Mäki av Juho Kuosmanen vann Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes i år.
  • Wolf and Sheep av Shahrbanoo Sadat vann Quinzaine des Réalisateurs i Cannes.

Läs mer här.