6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fem samproduktioner: Gräns av Ali Abbasi, Our Time av Carlos Reygadas, Tell it to the Bees av Annabel Jankel, The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan och Hjerteland av Janus Metz och Sine Plambech. Filmerna är inspelade eller postproducerade i Västra Götalandsregionen.

Contemporary World Cinema:

 • Ali Abbasis film Gräns vann den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes i maj. Gräns är filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists novell från novellsamlingen Pappersväggar. Filmen har till stora delar spelats in i Västra Götalandsregionen. Filmen har även belönats med priset Sound Creation som delas ut för bästa ljud. Göteborgsbolaget Cloudberry Post har gjort delar av ljud och slutmix under ledning av Christian Holm. Filmen har svensk biopremiär 31 augusti.

Masters:

 • Our Time av Carlos Reygadas
  Den mexikanske regissören Carlos Raygadas film Our Time (Nuestro Tiempo) är också nominerad till ett Guldlejon vid Venedigs filmfestival. Filmen är en samproduktion mellan Mexiko, Frankrike, Tyskland, Danmark och Sverige. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland. Filmen handlar om ett pars öppna relation som börjar falla samman när mannen inte kan kontrollera sin svartsjuka. Carlos Reygados hjärtknipande undersökning av äktenskap och intimitet har regissören själv och hans hustru i de ledande rollerna.
 • The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan
  Den turkiske regissören och tidigare Cannesvinnare Nuri Bilge Ceylans film The Wild Pear Tree hade sin världspremiär under filmfestivalen i Cannes i år, där den tävlade om en Palme d’Or. Filmen är en samproduktion mellan Turkiet, Frankrike, Tyskland, Bulgarien och Sverige (Chimney och Film i Väst) och delvis postproducerad i Västra Götaland. Filmen handlar om en lovande ung författare som kommer hem från college för att leva ut sin litterära passion. Han ställs inför ett familjedilemma som orsakas av hans fars besatthet av spel.

Special Mentions:

 • Tell it to the Bees av Annabel Jankel
  Den brittiska regissören Annabel Jankels film Tell it to the Bees är en brittisk-svensk samproduktion (Filmgate Films och Film i Väst), till stora delar postproducerad i Västra Götaland. I filmen ser vi Oscars- och Golden Globevinnaren vinnaren Anna Paquin (Pianot, True Blood) och Holliday Grainger (Anastasia, The Finest Hours) i huvudrollerna i ett omtumlande drama om en småstadsläkare och biodlare i efterkrigstidens Storbritannien som inleder en relation med sin unga patients mamma. Det blir en kamp mellan mor och son, som får dem att upptäcka att kärleken kan ta sig olika uttryck.

TIFF Doc:

 • Hjerteland (Heartbound) av Janus Metz och Sine Plambech
  Hjertelandet har under tio års tid filmat tre generationer som lever på var sin sida av klotet, förenade genom olika äktenskap. En film om längtan, familj och överlevnad trots stora olikheter. I det vindpinade Nordjylland bor Sommai, tidigare sexarbetare från Pattaya. Hon kom till den lilla byn Thy för 25 år sedan för att gifta sig med Niels. Sedan dess har hon hjälpt kvinnor från sin thailändska by att ingå äktenskap med danska män. Nu gäller det brorsdottern, Kae. Soammai och Niels sätter in en kontaktannons i tidningen och snart svarar en friare. Samtidigt försöker en annan ung kvinna, Saeng, att hitta en dansk man. Men Sommai kan inte hjälpa henne. Istället måste Saeng försörja sin son på sexbarerna i Pattaya.
  Janus Metz har tidigare regisserat Borg (som Film i Väst samproducerat) och Armadillo. Sine Plambech är regissör, antropolog och seniorforskare vid Dansk Institut for Internationale Studier och Adjunct Assistant Professor vid Barnard College på Columbia University i New York. Lise Lense-Møller på Magic Hour Films har producerat och Film i Väst och göteborgsföretaget Vilda Bomben är samproducenter. Filmen får dansk biopremiär 20 september.