2016 är den stora framgångens år för Axel Danielsson och Maximilien Van Aertyck på göteborgsbolaget Plattform Produktion. Med sina tre kortfilmer för året har de lyckats komma med på tre av världens A-filmsfestivaler: Hopptornet i Berlin, Fight on a Swedish Beach (i regi av Simon Vahlne) i Cannes och nu Studio 5 i Toronto. Alla samproducerade med Film Väst.

Den knappt tio minuter långa Studio 5 (Because The World Never Stops) visar genom annorlunda foto och nytänkande kameravinklar arbetet bakom kamerorna i en nyhetsstudio hos SVT och skildrar genom den dramaturgiska aspekten i en nyhetssändning och ifrågasätter den autenticitetskänsla som den vilar så tungt på. Filmen ingår i ett längre projekt som är under utarbetande. Axel Danielsson och Maximilian van Aertryck har regisserat, filmat, klippt och producerat filmen. Studio 5 är uttagen i kortfilmssektionen på Toronto International Film Festival, som pågår 18-8 september. www.tiff.net

Under filmfestivalen i Cannes medverkade de båda som producenter, klippare och fotografer i Simon Vahlnes Fight on a Swedish Beach, som visade i kortfilmstävlan. Filmen är en rekonstruktion av ett bråk på en västsvensk badstrand, som hade sin början i en ytterst tveksam, men väldigt träffsäker, imitation av Adolf Hitler.

Hopptornet tävlade om en Guldbjörn i Berlin i kortfilmssektionen. Den vann också Startsladden på Göteborgs Filmfestival och har tävlat i Hong Kong. Filmens handling kretsar kring ett tio meter högt hopptorn där rädslan för att hoppa ställs mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. Hur ser vi ut när vi tvekar och när vi bestämmer oss? Hur ser det ut när vi övervinner vår rädsla? Filmen är en underhållande studie av det mänskliga i en konstruerad situation.

Axel Danielsson föddes 1976 i Vittskövle och Maximilien Van Aertryck 1989 i Paris. De har sedan 2013 arbetat tillsammans på göteborgsbolaget Plattform Produktion, med bland andra Ruben Östlund.