Ahmed Abdullahis Göteborgsinspelade Amina är uttagen i huvudtävlan vid filmfestivalen i Marrachech. Amina handlar om en ung kvinna som kämpar för att vara en bra mamma och samtidigt följa sin passion inom MMA. Men ju bättre det går för henne, desto svårare får hon att hantera sitt moderskap. På festivalen visas också Tarik Salehs Boy from Heaven och Hlynur Pálmasons Godland. Producerad av Art & Bob Film & Drama i samproduktion med Film i Väst, i samarbete med SVT, med stöd av Svenska Filminstitutet. Svensk distributör Triart Film.

Amina är en modern historia om en ung somalisk kvinna som försöker balansera att vara mamma och samtidigt följa sin passion. Amina fick barn tidigt vilket lade hennes eget liv på hyllan under ett par år. Nu är hon redo att återuppta allt det som lagt åt sidan. Men när hon får möjlighet att träna med en av de bästa tränarna får hon allt svårare att klara av kraven och förväntningarna som ställs på en professionell fighter.

Relationen med dottern blir lidande och till slut måste Amina bestämma sig för vad som är viktigast för henne. MMA är en symbol för hur Amina återtar makten över sitt liv och filmens tema är kvinnlig frihet och vad det krävs att vara kvinna och mamma idag. Amina är ett  explosivt kvinnoporträtt i en spännande och medryckande värld. Filmen är kontroversiell i sin genre och skildrar en kvinnas känslor och kamp kring moderskap, något som både väcker identifikation och obehag.

Regissör: Ahmed Abdullahi Manusförfattare: Mona Masri Producent: Veronika Öhnedal Fotograf: Anton Österlund Mask- & kostymdesign: Daniela Krestelica Scenograf: Linda Elmborg Ljuddesigner: Manne Kjellander Klippare: Anneli Ossiander Kompositörer: Pär Frid, Karl Frid & Ludvig Klint

Amina: Nimco Ahmed Ali Sofia: Jamilah Mohamed Kirih Rose: Ariane Castellanos

Ahmed Abdullahi är svensk manusförfattare och regissör född i Somalia. Han har regisserat flertalet uppmärksammade och prisbelönade dokumentärer och kortfilmer, bland annat dokumentären Jag är Dublin, Guldbaggevinnaren Martyren och Francis, som var en av sju filmer som shortlistades till en student-Oscar för bästa utländska kortfilm. European Film Promotion Future Frames utmärkte Ahmed till en av de tio mest intressanta europeiska filmskaparna. Ahmed Abdullahi har även regisserat flertalet framgångsrika Tv-serier såsom En mot en och Topdog. Amina är Ahmed Abdullahis långfilmsdebut.

Mona Masri, född i Beirut och uppvuxen i Malmö, är en svensk manusförfattare och journalist som arbetar i både Sverige och Danmark. Efter tio år som journalist på Sveriges Radio P1 och DN Kultur återvände hon till skolbänken och sadlade om till manusförfattare. Hon är en av manusförfattarna bakom Netflix-serien Snabba Cash säsong 1 och 2, som hyllats av både kritiker och publik. Mona Masri är även en av manusförfattarna bakom danska tv-serien Copenhagen Cowboy som hade premiär på filmfestivalen i Venedig i september.