Den prestigefulla amerikanska Sundance-festivalen har tilldelat den svenska filmen And the king said, what a Fantastic Machine juryns specialpris –  Creative Vision. I motiveringen skriver juryn bland annat att filmen ”är en konstfull, rolig och skrämmande  hyllning till vikten av kritiskt tänkande.” Filmen är gjord av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck på det göteborgsbaserade bolaget Plattform Produktion och är samproducerad med bland andra Film i Väst.

Filmen är producerad av göteborgsbaserade bolaget Plattform Produktion och är regisserad av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck som har gjort sig kända för prisbelönta kortfilmer som Hopptornet, Studio 5 och Arbete åt alla!. De två samarbetar på Plattform Produktion sedan sedan 2013.

And the King Said, What a Fantastic Machine! är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

Den handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till i dag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället.

Filmen kommer att ha sin europeiska premiär i tävlings-sektionen Generation 14+ på Berlinale i februari. Svensk premiär i mars, då som öppningsfilm på dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm.