Children of the Enemy har nominerats till Prix Europa som Bästa dokumentär. Filmen handlar om Patricio Galvez desperata kamp för att få ut sina barnbarn från ett IS-läger i Syrien. Filmen är regisserad av Gorki Glaser-Müller och producerad av Kristofer Henell och Erika Malmgren på Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst.

– Som regissör och numera vän till Patricio Galvez blir jag glad och stolt. Prix Europa är ett prestigefullt pris, men framför allt hjälper det filmen att spridas. Patricios barnbarn är inte de enda som sitter fast i IS-läger, och som straffas för sina föräldrars handlingar. De är de bortglömda barnen, som riskerar att förlora hela sin barndom. Nomineringen kan bidra till att vi åter börjar diskutera hur vi kan rädda dem, säger Gorki Glaser-Müller.

 

Children of the Enemy handlar om Patricio Galvez vars dotter i hemlighet gifte sig med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde med honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömslägret al-Hol där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Children of the Enemy hade världspremiär i huvudtävlan på CPH:DOX i april och vann FIPRESCI-priset på Krakow Film Festival i juni. Den har även visats på Dokufest i Kosovo och Biografilm Festival i Italien och har en späckad festivalhöst framför sig.

Bakom Prix Europa står Europaparlamentet, EU-kommissionen och European Cultural Foundation.

Här kan du strema Children of the Enemy.

Regi: Gorki Glaser-Müller
Producenter: Kristofer Henell och Erika Malmgren på Cinenic Film
Film i Väst, Svenska Filminstitutet, SVT, The Malik Bendjelloul Foundation, Göteborgs Stad och TriArt är svenska samarbetspartners på Children of the Enemy. Toolbox Film, GGM Film och One Night Picture är samproducenter och International Sales hanteras av Cinephil.