I dag, torsdag 28 mars, är det Netflix-premiär för Ronja Rövardotter. I huvudrollerna möter vi Kerstin Linden, som nu spelar den ikoniska rollen som Ronja Rövardotter i den nya filmatiseringen av Astrid Lindgrens älskade drama. Den svenskspråkiga serien i tolv avsnitt, uppdelad på två säsonger, produceras av Filmlance International, Bonnie Skoog Feeney i samproduktion med Film i Väst. Inspelningen har skett runt om i Sverige, bland annat i Västra Götaland.

Med sig har hon Birk Borkason, som spelas av Jack Bergenholtz Henriksson. I rollerna som Mattis och Lovis ser vi Christopher Wagelin och Krista Kosonen.  Sverrir Gudnason spelar Borka och mamma Undis porträtteras av Maria Nohra.

Serien är skriven av Bron-skaparen Hans Rosenfeldt. Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson (Victoria, A Royal Affair).

Här är ett urval recensioner:

Jan Andersson sätter betyget 4 av 5 i Göteborgs-Posten: ”15-åriga Kerstin Linden är perfekt som yrvädret Ronja, Christopher Wagelin träffar helt rätt som pappa Mattis (han både låter och ser ut som Börje Ahlstedt) och Krista Kosonen är skarp och kärleksfull som mamma Lovis. Och så Johan Ulveson då, i Allan Edwalls gamla paradroll som Skalle-Per är han skör, klok och lagom pillemarisk – allt på en gång.

Dessutom har det som bekant hänt en del inom området specialeffekter sedan 1984. Alltså känns vildvittrorna bitskare, de underjordiska i dimman hemskare och grådvärgarna betydligt ondskefullare än Tage Danielssons förskolebarn. Nu förstår vi varför Ronja faktiskt blev rädd i skogen.”

Recension: ”Ronja Rövardotter” – Netflix | Göteborgs-Posten (gp.se)

Helena Lindblad sätter också betyget 4 i Dagens Nyheter: ”Nya tv-serien ”Ronja Rövardotter” är påkostad och medeltidsmörk, men också samtida när det gäller språk och specialeffekter. Ett välspelat äventyr med en storm av känslor. Kärlek och vänskap, hat och hämndlystnad mot en svindlande vacker naturlyrisk fond. Första delen ger mersmak.”

Recension: ”Ronja Rövardotter” både skräms och imponerar – DN.se

Katarina Emgård sätter betyget 4 i MovieZine: ”Astrid Lindgrens älskade ”Ronja” har blivit tv-serie med det långa formatets alla för- och nackdelar. Förtrollande vacker naturromantik med svepande scener över forsande älvar och mossklädda skogsmarker konkurrerar nu med en spretigare berättelse och fler, om än mer komplexa, karaktärsporträtt.”

Ronja Rövardotter (TV-serie 2024-) | MovieZine