I juni påbörjas inspelningen av SVT:s nya dramaserie i fyra avsnitt om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, baserad på verkliga händelser. Dramaserien berättar om en storslagen men förbjuden relation som med alla medel måste hållas hemlig, men som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i vårt lands historia. Serien om Haijby produceras av Stella Nova Film, Lena Rehnberg, i samarbete med SVT, Film i Väst och Film Capital Stockholm.

Bengt Braskered har skrivit manus till serien, som ännu inte har en beslutad titel. I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, just nu aktuell i Älska mig på SVT, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia.

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru Anna restaurang Lido i hjärtat av Stockholms nöjeskvarter. Men Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende.

I mötet med den åldrade monarken Gustaf V tänds en gnista. En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.

Bubblan spricker när Kurts hustru, Anna Haijby, inser vad som pågår. Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung. Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.

”I grundlagen står att man ska hålla konungen i helgd och vörda och älska honom. Ingen har älskat konungen högre än jag. Och vad har jag fått för det?” (Kurt Haijby) 

– På SVT Drama fortsätter vi med vår strategi att berätta unika historier om Sverige, i alla upptänkliga genrer. – Miniserien om Haijby är definitivt en sådan berättelse, och det är svårt att inte fascineras av vad som hände, eller inte hände, i turerna kring Kurt Haijby och Gustaf V – och den rättsskandal som följde.  Vi är oerhört glada för den ensemble av enastående upphovspersoner som nu ska förverkliga Bengts suveräna manus – fullt av intriger, kärlek och maktspel, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Dramaserien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och kommer att ha premiär i SVT1 och på SVT Play julen 2021. Titel på serien är ännu inte beslutad. Producent är Lena Rehnberg, Stella Nova Film. Projektledare på SVT: Marcos Hellberg.  Ansvarig utgivare: Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Om upphovspersonerna
Bengt Braskered är skådespelare och manusförfattare. Han är utbildad på scenskolan i Malmö och har sedan dess varit anställd på Uppsala Stadsteater, Stadsteatern i Stockholm och på Dramaten. Han har spelat huvudrollerna i SVT-serierna Familjen, Lite som du, och i långfilmen Sound of Noice. Sedan 2011 kombinerar han skådespelandet med att skriva manus till film- och tv-serier.

Lena Rehnberg är producent och grundare av produktionsbolaget Stella Nova Film. Rehnberg har producerat en rad publikframgångar såsom långfilmerna Monica Z (2013) och Ted – För Kärlekens Skull (2018).

Lisa James Larsson är en svensk-brittisk regissör som de senaste åren arbetat i Storbritannien och Irland. 2017 regisserade hon avsnitt av ITV:s dramaserie Victoria, om den brittiska regenten. 2019 regisserade Lisa två avsnitt av den brittiska serien Brittania för Sky Atlantic. Hon har också regisserat de svenska långfilmerna Ego (2013, som hon även skrivit manus till) och Tsatsiki, farsan och olivkriget (2015).