Nu har inspelningen av SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor startat i Västra Götaland bland annat i Göteborgsområdet, Alingsås, Bäckefors och Alingsås . Det är en nervkittlande historia i sex avsnitt om en vanlig lastbilschaufför och familjefar i en liten småstad, som begår ett ödesdigert misstag. Konsekvenserna ställer honom inför ett livsavgörande val. Försvunna människor produceras av Unlimited Stories i en samproduktion med SVT och Film i Väst och får planerad premiär 2022.

Försvunna människor är en originalserie skriven av Ulf Ryberg (Huvudjägarna, Millennium), för regi svarar Tova Magnusson (Solsidan, Det mest förbjudna) och producent är Patrick Ryborn (En del av mitt hjärta, Himlen är oskyldigt blå). Huvudrollerna görs av Peter Viitanen (Ted, Vår tid är nu), Sandra Stojiljkovic (Tunna blå linjen) och Ville Virtanen (Jordskott, Svinalängorna).

En vibrerande het sommardag rullar Erwin med sin tankbil över Öresundsbron och in i Sverige, som han gjort så många gånger förr. Men det som ser ut som en rutinkörning är en nervös färd för honom. I tanken smugglar han åtta syriska flyktingar. Erwin gör det för att han vill hjälpa dem. Hans chef gör det för pengarna, för att rädda sitt åkeri. Gravida Mouna är en av flyktingarna. När hon och en febersjuk pojke inte klarar av den kvava luften i tanken, gömmer Erwin dem baktill i förarhytten. Plötsligt ser han en poliskontroll framför sig på vägen. Erwin har hamnat vid en punkt där hans liv kommer att ta en dramatisk vändning.

Anna Croneman, programchef för drama på SVT:
– Ända sedan Ulf Ryberg gav oss den prisbelönta serien Den gråtande ministern (1993) har vi sett fram emot tillfället när han på nytt skulle utforska det moraliska dilemmats tematik. Äntligen kommer den, serien som vi väntat på. I regi av Tova Magnusson och med en rad fantastiska skådespelare i rollerna.

Tova Magnusson, regissör:
– Försvunna människor är en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manusen. Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass.

Programchef för drama på SVT: Anna Croneman. Exekutiv producent SVT: Peter Zell. Serien spelas in på flera platser i Västra Götaland, bland annat i Göteborgsområdet, Alingsås, Bäckefors och Alingsås under sommaren och hösten 2021, med planerad premiär under 2022.

Bild: Niklas Maupoix