Isabella Eklöfs film Kalak har blivit uttagen till huvudtävlan vid filmfestivalen i San Sebastian, Spanien, som invigs den 22 september. Där tävlar den om Concha de Oro, Guldsnäckan. Festivalen är en av de främsta inom den spanskspråkiga världen. Sammanlagt visas fyra av Film i Västs samproduktioner på festivalen.

Danska regissören och manusförfattaren Isabella Eklöfs långfilm Kalak handlar om familjefadern och sjuksköterskan Jan, som försöker fly från sig själv efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin far när han var tonåring. Han arbetar på Grönland och längtar efter att bli en del av den kollektivistiska kulturen och försöker bokstavligen ligga sig till att bli en del av den.

I de bärande rollerna ser vi Emil Johnsen, Asta August, Berda Larsen och Connie Kristoffersen.

Filmen baseras på en självbiografisk, prisvinnande roman av Kim Leine och filmmanuset är skrivet av Isabella Eklöf, Kim Leine och Sissel Dalsgaard Thomsen. Inspelningen börjar i september på Grönland och i Danmark. Isabella Eklöf fick sitt genombrott med Holiday (2018) och hon har även skrivit manus till Gräns tillsammans med Ali Abbasi och John Ajvide Lindqvist. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.

Kalak produceras av Manna Film i samarbete med Momento Film, Mer Film, Lemming Film, Made & Polarama Greenland med stöd av Danska filminstitutet, DR, Creative Europe, Government of Greenland, NAPA, Sermersooq Municipality Culture Fund, Svenska Filminstitutet, SVT, Norska Filminstitutet, Netherlands Film Fund, Finnish Film Foundation, Yle & Nordisk Film & TV Fond.

Film i Västs samproduktioner i San Sebastian och sektionerna de visas eller tävlar i:

  • Isabella Eklöf, Kalak, huvudtävlan
  • Nikolaj Arcel, Bastarden, Perlak
  • Niclas Larsson, Mother Couch, New Directors
  • Felipe Gálvez Haberle, The Settlers, Horizontes Latinos