15 filmer har valts ut till huvudtävlan i en av världens mest prestigefulla filmfestivaler. Två av dem är Film Västs samproduktioner och de tävlar om Guld- och Silverbjörnar vid filmfestivalen i Berlin, som invigs den 11 februari. Det är Thomas Vinterbergs Kollektivet och Tomasz Wasilevskis United States of Love.

– Vi gratulerar de båda till denna internationella festivalframgång. Kollektivet är till stora delar inspelad i Film Västs studio i Trollhättan, vilket visar på den kompetens som finns i Västra Götalandsregionen. För Film Västs egen del är det också en stor framgång. Vi har som uttalat mål att ha samproduktioner med i huvudtävlan i Berlin och senare i vår i Cannes. Nu har vi nått första steget i år, säger Tomas Eskilsson, VD för Film Väst.

Kollektivet av Thomas Vinterberg spelades till stora delar in i Film Västs Studio Fares i Trollhättan vintern 2014. Hans förra film Jakten blev en global framgång med priser och nomineringar för Palm d’Or i Cannes, Golden Globe och Academy Award. Kollektivet, som han skrivit tillsammans med Tobias Linderholm, vänder han tillbaka till sitt 70-tal med en historia om kampen mellan personliga strävanden och solidaritet och tolerans i ett kollektiv. Här medverkar skådespelare som Ulrick Thomsen, Trine Dyrholm, Fares Fares och Lars Ranthe.

Kollektivet är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Morten Kaufmann för Zentropa Entertainments19 i samarbete med Toolbox Film och samproduceras av Film Väst, Zentropa International Sweden med flera. Kollektivet får dansk biopremiär 14 januari.

Den polsk-svenska filmen United States of Love med regi och manus av Tomasz Wasilevski skildrar fyra generationer kvinnors liv, kärlek och vedermödor i Polen under 1990-talet. Ett drama som sanningsenligt skildrar livet och villkoren i denna särskilda tid i Polens historia och de tragiska följderna av obesvarad eller förbjuden kärlek. Tomasz Sasilevskis andra film Floating Skyscrapers utsågs till Bäst film av de amerikanska kritikerna vid filmfestivalen i Tribeca 2013 och prisbelönades I Karlovy Vary samma år.

Producerad av Piotr Kobus och Agnieszka Drewno i samproduktion med Göteborgsbolaget Common Ground, Jonas Kellagher och Film Väst.

Här kan du följa filmfestivalen i Berlin.