I dag avgjordes Startsladden, Sveriges främsta kortfilmstävling, vid Göteborg Film Festival. Vinnare blev Malin Ingrid Johansson med sin film Madden, samproducerad med Film i Väst. Malin Ingrid Johansson har både regisserat och skrivit manus till filmen. Filmen är dessutom uttagen till filmfestivalen i Berlin. Jörgen Hyltes svåger av Anton Hellström och Edvin Hallberg, även den samproducerad med Film i Väst vann Publikens pris.

Åtta nominerade filmer har tävlat om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster.

Madden

Madden övar på att bemästra sina högklackade skor bakom ladugården. På kvällen förväntas hon ta hand om sitt småsyskon. Längtan efter tonårsliv i stan krockar med förpliktelserna hemma på gården i en underbart vacker och känslig skildring av en ung tjejs motstridiga inre.
Huvudrollen spelas av Irma Hallberg. 

Madden är producerad av Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam Holmström och Victor Lindström, Pineus.

Juryns motivering lyder: ”En film som med ömsint blick från första bild etablerar en konflikt mellan drömmar och realitet. Alla filmiska beståndsdelar harmonierar när sparsmakad dialog, miljö, visuellt berättande och ljudbild tar sig an vardagsrealism med en nypa magi. Filmen får oss att känna med en ung människas längtan efter frihet och samtidigt överrumplas av det kraftfulla i att ta ansvar för det sammanhang hon befinner sig i.”

Jörgen Hyltes svåger
Regi: Anton Hellström och Edvin Hallberg
Företagslingo och medelålders medelklassmys när Jens Bejemyr introduceras för kollegerna på nya jobbet. I en humoristisk och samtidigt skarp betraktelse av en konfliktfri värld puttrar dialogen på utan mål.

Bakom priset står Film i Väst, Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Film Studios, Storyline, Scen & Film, Folkets Bio, Independent Kostym och Shoot & Post.

Bild från prisutdelningen på biograf Draken, bild: Jenny Luukkonen.