De första huvudrollsinnehavarna i Lars von Triers kommande film The House That Jack Built är nu klara: Den amerikanske stjärnskådespelaren Matt Dillon spelar seriemördaren Jack och Bruno Ganz spelar rollen som den mystiske Verge, som anlitar Jack i ett fortlöpande samtal om hans handlingar och tankar. Filmen spelas bland annat in i Trollhättan. Zentropa producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst.

matt-dillon-photo-by-polaris-prMatt Dillon har sedan sitt genombrott i The Outsiders och till sin komiska helomvändning som besatt privatdetektiv i Den där Mary visat sig vara en av de mest mångkunniga skådespelarna i sin generation. Han har vunnit IFP Spirit Awards för både sin opolerat råa rolltolkning som narkoman i Gus van Sants Drugstore Cowboy och i sitt fängslande skådespeleri som en rasistisk snut i den kritikerhyllade Crash, för vilken han också belönades med en Oscar, Golden Globe, Screen Actors Guild Award och en nominering till brittiska BAFTA Awards.

Mot sig har Matt Dillon schweizaren Bruno Ganz som spelar rollen som den mystiske Verge, som Jack återkommande vänder sig till i ett samtal om Jacks handlingar och tankar. Bruno Ganz har en mycket framstående karriär i framför allt tyska filmer och TV och hans stora genombrott var med Sommergäste från 1976. Han har samarbetat med en lång rad internationellt framgångsrika regissörer som Werner Herzog, Wim Wenders och Francis Ford Coppola. Han är också känd för Himmel över Berlin och Bröd och tulpaner och inte minst för sin tolkning av Adolf Hitler i Der Untergang. Han mottog vid European Film Awards 2010 Lifetime Achievment Award.

– Det är med stor glädje som vi kan presentera Matt Dillon och Bruno Ganz i de ledande rollerna i The House That Jack Built. Dessa två gentlemän har båda utgjort milstolpar i min filmiska utveckling. Förutom att matcha varandra perfekt är de utsökta skådespelare och passar organiskt in i ”min filmfamilj”. Jag ser med stort nöje och stolthet fram emot att samarbeta med dem båda, säger Lars von Trier.

The House That Jack Built följer den högintelligente Jack under tolv år och introducerar de mord som kännetecknar Jacks utveckling som seriemördare. Vi får följa historien ur Jacks perspektiv, där han hävdar att varje mord är ett konstverk i sig. Samtidigt som polisen oundvikligen sluter cirkeln kring honom tar han allt större risker i sin strävan att skapa det perfekta konstverket.

Ytterligare skådespelare, däribland fyra framstående kvinnliga, tillkännages inom kort. Inspelningen sker i Trollhättan och Köpenhamn.

The House That Jack Built produceras av Zentropa i samproduktion med Film i Väst, Copenhagen Film Fund, Slot Machine, med stöd av Danska Filminstitutet, Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, CNC, Film- und Medienstiftung NRW, Eurimages, The Media Programme ofh the European Union och i samarbete med DR, Nordisk Film Distribution, Concorde Filmverleih, Potemkine, Les Films du Losange och Sveriges Television. Internationell försäljning genom TrustNordisk.