”Sverige är världens ensammaste land. Här lever och dör folk ensamma mer än någon annanstans i världen. Svensk-italienaren Erik Gandinis dokumentär The Swedish Theory of Love börjar i 1970-talets socialistiska familjepolitik, går sen via spermabanker, fältsjukhus i Etiopien, nyanlända flyktingar och kramkollektiv i skogen för att på sitt associativa sätt belysa den svenska ensamheten. Det är kreativt och ganska provocerande.”
Så beskriver Sofia Olsson på SVT Kultur Erik Gandinis nya dokumentär The Swedish Theory of Love, som i dag har svensk biopremiär. Hon ger filmen betyget 3 av 5. Kritikerna är överlag samstämmiga i sina bedömningar.
Fredrik Strage, som också ger en trea, skriver så här om filmen i Dagens Nyheter: ”detta en bitvis briljant pamflett – rytmisk (som alltid när musikern och klipparen Johan Söderberg är i farten), rolig och upprörande.”
Mats Jonsson, Göteborgs-Posten, betyg 3:
”Bäst fungerar The Swedish theory of love när vi tvingas reflektera över vad som är typiskt svenskt. Nhela Ali, som kommer från Syrien, lär ut svenska värderingar och koder till nyanlända flyktingar. Vanvettigt viktigt är det att alltid komma i tid, oavsett sammanhang. Lika viktigt är att svara kort på frågan Hur mår du? Svaret skall bestå av ordet Bra, varken mer eller mindre.”
Karolina Fjellborg, Aftonbladet, betyg 3:
”Gandini tar oss med till sterilt vita spermabanker och hem till kvinnor som skaffar barn utan män, till SFI-klasser där den svenska mentaliteten blir en kuriositet, och till boutredare som går igenom sakerna efter döda människor som ingen har saknat på evigheter. I andra änden finns såsiga hippies som gruppkramas i skogen och en excentrisk läkare som tröttnade på det svenska pappersväldet och fann lyckan i ett u-land. Det är underhållande, snyggt filmat och klippt och absolut tänkvärt – men onödigt hårdvinklat och provocerande fritt från nyanser.”
Fler recensioner hittar du här.
Om filmen: I februari 1972 samlades en grupp svenska politiker för att tillsammans skapa en ny framtidsvision. Med drivkraften att utmana traditionella samhällsstrukturer som motiv utformades ett nytt mål: deras bild var ett samhälle av autonoma individer. Ett manifest skrevs, där det fastslogs att ingen medborgare ska vara beroende av en annan. Fyrtio år senare är Sverige världens ensammaste land. Vi toppar den internationella statistiken både vad gäller människor som lever och människor som dör ensamstående. The Swedish Theory of Love ämnar att föra den skandinaviska perfektionens sprickor och brister till ytan, för att närmare granska baksidan av vårt moderna leverne.
Bakom denna underhållande och ögonöppnande dokumentär om den svenska modellens för- och nackdelar står kritikerrosade Erik Gandini, som tidigare vunnit en mångfald av festivalpriser för filmer som Gitmo och Videocracy. Svensk biopremiär 8 januari 2016.
Manus och regi: Erik Gandini. Producent: Juan Pablo Libossart, Erik Gandini. Produktion: Fasad Cine i samproduktion med Film Väst med stöd av Svenska Filminstitutet. Distribution: Nonstop Entertainment.