Den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig. Därmed slåss den om ett av filmvärldens finaste priser, ett Guldlejon. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

– Det är fantastiskt hedrande att få vara representerad på Venedigs filmfestival med en samproduktion. Så sent som förra året vann Michel Franco ett Silverlejon med sin film Nuevo Orden. För Film i Väst innebär också detta att vi kommer att vara representerade vid våra fyra prioriterade festivaler, Berlin, Cannes, Venedig och Toronto. Det är en stor famgång, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Sundown handlar om en brittisk, välbärgad familj på semester i Acapulco, Mexiko, tills ett rop på hjälp från fjärran avbryter semesterresan. När en släkting bryter upp familjens täta band, uppstår överraskande spänningar.

I huvudrollerna ser vi Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting och Samuel Bottomley.

Sundown produceras av Teorema, Michel Franco, Eréndira Núñez Larios, Cristina Velasco L. i samproduktion med CommonGround Pictures, Film i Väst och Luxbox.

Michel Franco föddes i Mexico City 1979 och har lyft den mexikanska filmen globalt. De filmer han har regisserat, skrivit manus till och producerat innefattar Chronic, som belönades med priset för Bästa manus i Cannes 2015, Las Hijas de Abril, jurypriset i Un Certain Regard i Cannes 2017 och Después de Lucia, som vann huvudpriset i Un Certain Regard 2012. Sundown är hans sjunde film och föregångaren Nuevo Orden belönades med the Silver Lion Grand Jury Prize vid Venedigs filmfestival i fjol.

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan den 1 och 11 september 2021.