Det är pandemi och många filmer har valt att flytta fram sina premiärer. Samtidigt kan du se inte mindre än nio av Film i Västs samproduktioner på svensk bio under våren. Några av dem går upp på festivaler som Göteborg, Rotterdam, Sundance eller Berlin innan de får möta den svenska biopubliken.

Här är hela listan:

29 januari: The Golden Age – En film om Union Carbide Productions
Regi och manus: Hans-Erik Therus Producent: Hjalmar Palmgren / Docster
Distributör: Docster Festivalpremiär: Göteborg Film Festival.

I filmen The Golden Age får vi följa med från början ända till slutet. Vad hände med detta stökiga band som enligt sångaren Ebbot Lundberg ”spårade ur innan någonting egentligen hände” och som enligt gitarristen Björn Olsson förhöll sig till turnéerna som till ”skidresor fast skidorna hade bytts ut mot gitarrer”. Festivalpremiär: Göteborg Film Festival.

11 februari: Comedy Queen
Regi: Sanna Lenken Manus: Linn Gottfridsson, baserad på en roman av Jenny Jägerfeld Producent: Rebecka Lafrenz, Anna Anthony / FLX Distributör: SF Studios Festivalpremiär: Berlin Film Festival

Comedy Queen
 handlar om 13-åriga Sasha som har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framför allt, bli en – Comedy Queen.

18 februari: De oskyldiga
Regi och manus: Eskil Vogt Svensk samproducent: Lizette Jonjic / Zentropa Sweden
Distributör: TriArt Film Festivalpremiär: Cannes 2021

Under de ljusa sommarkvällarna, när de vuxna inte tittar, passar några barn på att utforska sina innersta krafter. Det som börjar som en oskyldig lek förvandlas snart till djupaste allvar. ”De magiska barnåren” är ett uttryck som får en helt ny betydelse i Eskil Vogts mörka thriller. Ida tröttnar på att leka med sin gravt autistiska storasyster och följer med den jämnårige Ben in i skogen. Där visar han upp konster som inte går att förklara. Men han är inte den ende som besitter mystiska krafter. Det som började som en oskyldig lek förvandlas snart till en maktkamp på djupaste allvar.

25 februari: Ruva
Regi: Hanna Bergholm Manus: Ilja Rautsi Svensk samproducent: Nima Yousefi / HOBAB Distributör: NonStop Entertainment Festivalpremiär: Göteborg Film Festival, Sundance International Film Festival

12-åriga gymnasten Tinja gör allt för att behaga sin mor som i sin tur lever för att presentera bilden av en perfekt familj på sin blogg. En natt hittar Tinja ett ägg som hon tar med sig hem. Hon gömmer det och håller det varmt, och när det kläcks visar det sig innehålla ett monstruöst väsen. Ruva är Hanna Bergholms skruvade debut, i skärningspunkten mellan skräckfilm och coming-of-age.

25 februari: Fördom & stolthet – en queer filmhistoria
Regi och manus: Eva Beling Producent: Eva Beling / Eva Beling Films
Distributör: Doc Lounge Festivalpremiär: Göteborg Film Festival

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria är en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Vi tinar upp filmer från Filmarkivets frys och förundras över skildringarna av flatorna, bögarna och transpersonerna under mer än 100 år. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Ingmar Bergman och Mai Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna, visar vi något som aldrig tidigare har skådats.

https://youtu.be/B36oZD9YBo8

25 februari: Så jävla easy going
Regi: Christoffer Sandler Manus: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck Producent: Annika Hellström, Erika Malmgren / Cinenic Film Distributör: TriArt Film Festivalpremiär: Göteborg Film Festival, invigningsfilm

18-åriga Joannas hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong, och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

4 mars: Lamm
Regi: Valdimar Jóhansson Manus: Valdimar Jóhansson, Sjón Svensk samproducent: Piodor Gustafsson / Black Spark Film Distributör: TriArt Film Festivalpremiär: Cannes 2021, Göteborg Film Festival

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de möter en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv.

25 mars Excess will save us (Hybrid)
Regi och manus: Morgane Dziurla-Petit Producent: Fredrik Lange / Vilda Bomben Film Distributör: Folkets Bio Festivalpremiär: Rotterdam International Film Festival, Göteborg Film FestivaI

I oktober 2017 larmas polisen till den lilla byn Villereau på den franska landsbygden efter att en kvinna har hört upprepade smällar. Vi möter byborna när de återger berättelsen om dagen då Villereau lät sig lamslås av rädsla och blev ett exempel på hur terrorhotet är ständigt närvarande, även för invånarna i en liten fransk by på fem kvadratkilometer.