Projektbeskrivning

Inspelningen av ungdomsfilmen 12 bragder skedde i december 2015 och vårvintern 2016 i Södra Ryd i Skövde. Regissör är den prisbelönte Izer Aliu, med rötter i Makedonien men uppvuxen i Södra Ryd. Filmens titel anknyter till Herkules tolv storverk inom den grekiska mytologin och handlar om 16-årige Faud som måste utföra sina bragder för att återvinna sin plats i gänget.

En dag testas 16 årige Foods lojalitet när kompisen Salle hamnar i slagsmål. Istället för att försvara honom får Food panik och flyr. Efter detta svek blir han utfryst av alla, vilket lämnar honom ensam och desperat. Han vädjar till sina vänner att ta honom tillbaka till gänget men ingen, särskilt inte Salle, är intresserad. Sedan kommer en av pojkarna ihåg en historia från skolan; något om att Hercules skulle klara av 12 utmaningar för att bli förlåten för ett brott han begått. Så sätts det i verket, Food får en chans att återfå sin plats hos vännerna men först måste han utföra lite ”Hercules-shit”.

Denna djärva berättelse om Food och hans vänner berättas för oss av Salle som fram och tillbaka jobbar sig genom minnenas allé till den tid när de alla var 16 år. En ålder där lojalitet betyder allt. Vi följer dem längst gatorna i förorten Södra Ryd och det är tydligt att dessa pojkar delar en broderskärlek. Tillsammans är dom starka, utstrålar självsäkerhet och är en kraft att räkna med. För Food innebär delaktigheten i gruppen en tillhörighet och acceptans som man förtjänar genom att vara lojal. Men det viktigaste av allt: säkerhet i antal.

Producenter: Khalid Maimouni, Maria Ekerhovd, Lizette Jonjic
Produktionsbolag: Zentropa Sweden, Mer Film, Storyline Pictures
I rollerna: Gorgees Khoshaba, John Hanna, Gustav Tieleman, Ali Ridha Hussein, Elias Majdalany, Dani Barkho, Geggi Barkho, Rudi Abraham, Johannes Dogan, Özlem Göghan, Hafdis Arnarsdottir